-  Islam trues av borgerkrig

En av Europas fremste islamspesialister, Gilles Kepel, mener den verdensomspennende jihaden som ble lansert 11. september 2001 er i ferd med å slå tilbake på den muslimske verden som en bumerang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

PARIS (Dagbladet): - Norge har et godt nivå på studier av den arabiske verden. Og jeg har nettopp hatt to norske studenter som har skrevet veldig gode avhandlinger, sier Gilles Kepel, som underviser ved Instituttet for politiske studier i Paris, en av Frankrikes eliteskoler. I morgen holder han foredrag i Oslo.

-  Det er ikke overraskende at Norge har spilt en så vesentlig rolle i Midtøsten. Norge har beholdt veldig gode kontakter med de forskjellige partene i konflikten. Norge kan fortsette å spille en rolle ved å stille med mellommenn. Og som givernasjon. Bare det ikke blir som Donald Rumsfeld sa: at amerikanerne lager mat, mens europeerne vasker opp. Under den andre intifadaen torpederte Israels Abraham-stridsvogner, betalt med dollar, alle de palestinske infrastrukturene, betalt med euro. Hvis fredsprosessen kommer i gang igjen, vil europeerne også bli assosiert, og ikke bare betale. Det var hensikten bak Condoleezza Rices besøk i Europa og Midtøsten.

-  USA kan føre krig alene, men ikke skape fred alene. Det er dyrt, og de har dessuten mistet kontakten i Midtøsten, som aldri har vært så antiamerikansk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer