-  Islam trues av borgerkrig

En av Europas fremste islamspesialister, Gilles Kepel, mener den verdensomspennende jihaden som ble lansert 11. september 2001 er i ferd med å slå tilbake på den muslimske verden som en bumerang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

PARIS (Dagbladet): - Norge har et godt nivå på studier av den arabiske verden. Og jeg har nettopp hatt to norske studenter som har skrevet veldig gode avhandlinger, sier Gilles Kepel, som underviser ved Instituttet for politiske studier i Paris, en av Frankrikes eliteskoler. I morgen holder han foredrag i Oslo.

Gilles Kepel

• Født i 1955.

• Utdannet i arabisk, engelsk og filosofi.

• To doktorgrader i sosiologi og politisk vitenskap.

• Underviser ved Instituttet for politiske studier i Paris. Gjesteforeleser ved universitetet i New York i 1994 og universitetet i Columbia 1995- 96.

-  Det er ikke overraskende at Norge har spilt en så vesentlig rolle i Midtøsten. Norge har beholdt veldig gode kontakter med de forskjellige partene i konflikten. Norge kan fortsette å spille en rolle ved å stille med mellommenn. Og som givernasjon. Bare det ikke blir som Donald Rumsfeld sa: at amerikanerne lager mat, mens europeerne vasker opp. Under den andre intifadaen torpederte Israels Abraham-stridsvogner, betalt med dollar, alle de palestinske infrastrukturene, betalt med euro. Hvis fredsprosessen kommer i gang igjen, vil europeerne også bli assosiert, og ikke bare betale. Det var hensikten bak Condoleezza Rices besøk i Europa og Midtøsten.

-  USA kan føre krig alene, men ikke skape fred alene. Det er dyrt, og de har dessuten mistet kontakten i Midtøsten, som aldri har vært så antiamerikansk.

-  DIN SISTE BOK heter «Fitna». Hva betyr egentlig det?

-  Fitna betyr stor uenighet, borgerkrig, innen islam. Det er de islamske «doktorenes», oulemaenes, mareritt. Det inntreffer når man har lansert jihad, hellig krig, på en gal måte. Oulemaene er redde for at det skal snu seg mot dem. Fitna er vold som i stedet for å ramme utenfor den muslimske verden kommer tilbake som en bumerang. Den tradisjonelle store fitnaen er mellom sunni- og sjiamuslimer. Den holdt på å knekke islam i starten. Det var nær ved å skje i Irak. I dag finner man igjen det samme. Bin Laden og al-Qaida lanserte verdensomspennende jihad 11.9., men det fikk ikke den ventede effekten. Målet var å mobilisere den muslimske verden mot Vesten. I stedet har det gjort det mulig å lansere en offensiv mot radikale islamister ved å velte Taliban-regimet i Afghanistan. Samtidig har det ført til angrepet mot Irak, veltet Saddams regime, og innsatt en proamerikansk, sjiadominert regjering. Det er det motsatte av det bin Laden og co. ville.

Kepel forklarer begrepet jihad, som innebærer mye mer enn hellig krig.

-  Det betyr egentlig anstrengelse, for å bli en så god muslim som mulig. Det har en positiv betydning, og mange muslimer, ja også noen kristne, heter Jihad til fornavn. Jihad fikk dagens aktuelle betydning av den palestinske teoretikeren Abdallah Azzam, om hellig krig mot russerne i Afghanistan. Jihad al-sayf, jihad med sverd, er det radikale uttrykket, som når fedrelandet er i fare. Det brukes når det er nødvendig å mobilisere seg med våpen i hånd, som i Palestina, Bosnia, Algerie og andre steder. Det forstås militært.

FOR GILLES KEPEL er dette en konsekvens av at det politiske islam har feilet. Bin Ladens teoretiker Ayman al-Zawahiri sier det klart. De muslimske massene er ikke blitt mobilisert. Geriljaen er kommet til kort. Da gjenstår selvmordsangrep, med ei lita gruppe militante aktivister. De blir eksempler, forherliget av TV. Dette erstatter massemobilisering.

-  Noen ganger minner Zawahiris litteratur om Baader-Meinhof-gruppa i Tyskland eller Røde Brigader i Italia. Det europeiske proletariatet sov også, og måtte vekkes ved å drepe Aldo Moro, sier Kepel.

-  Det er snart et år siden 11. mars i Spania. Hvordan kan disse terroraksjonene tolkes i dag?

-  11. mars er midt på treet av al-Qaidas angrep. 11.9. var veldig sofistikert, med folk som var trent opp i årevis. Attentatet 16. mai 2003 i Casablanca var den andre ytterligheten. De hadde ingen opplæring, og bare kopierte blindt bin Ladens og Zawahiris preken. 11. mars var midt imellom. Noen av terroristene var sofistikerte, som Mohammed Egypteren, mens andre var plukket opp fra gata noen uker før. De hadde ikke til hensikt å begå selvmord. Heldigvis var togene i Spania forsinket. Hvis alle hadde eksplodert inne på stasjonen, hadde det blitt et regulært blodbad. Symbolene er viktige. Det var fire tog, som fire fly i USA, og det skjedde 911 (egentlig 912) dager etter 9.11. En annen årsak var at mange muslimer i dag fremdeles betrakter Spania som muslimsk. Det må gjenerobres.

MOHAMMED ATTA er den verst tenkelige terroristen. Godt integrert, velutdannet, sofistikert og snakker flere språk. De vestlige etterretningstjenestenes mareritt.

-  Finnes det flere slike i Europa, også i Skandinavia?

-  I Sverige gjorde ei gruppe asylsøkere seg bemerket under borgerkrigen i Algerie, ved å ha et nettsted for terrorbevegelsen GIA. I Danmark har egyptiske islamister søkt tilflukt. Det er i prinsippet fullt mulig. Men det som er viktig, er at den muslimske befolkningen forhindrer dem fra å handle.

-  Norge lar mulla Krekar forbli i landet. Hva synes du om det?

-  Jeg kjenner ikke saken. Men en del land fører en fristedspolitikk. Ved å gi asyl til sjefer for jihad tror de at de ikke blir angrepet. Det har vært Storbritannias politikk, noe som har ført til det jeg kaller «Londonistan». Men det har sin begrensning. Gruppa i Marokko, for eksempel, tilhører ikke noe hierarki. Den oppsto av seg selv. Den har ingen forståelse for at en ideologisk sjef får bo i London. Dessuten er reglene blitt skjerpet i Storbritannia etter at man oppdaget mange tonn sprengstoff i en forstad til London.

FEILSLÅTT: - Målet med angrepet på New York 11. september 2001 var å mobilisere den muslimske verdenen mot Vesten. I stedet har det gjort det mulig å lansere en offensiv mot radikale islamister, sier Gilles Kepel.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer