Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Islameksperter: - Støtten til Krekar mindre

Mulla Krekar tidligere støttespillere er blitt mer opptatt av situasjonen i Irak og Syria enn av mullaen, tror forfatter og journalist Lars Akerhaug.

LØSLATES: Mullah Krekar løslates etter å ha sonet en lengre dom for trusler mot Erna Solberg og tre kurdere. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
LØSLATES: Mullah Krekar løslates etter å ha sonet en lengre dom for trusler mot Erna Solberg og tre kurdere. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

 - Vi vet ikke noe om hvordan Krekar vil posisjonere seg når han slipper ut. Han har fortsatt støttespillere i det kurdisk-irakiske miljøet, men også der har det vært splittelser. Mens han har sittet inne har det vært en rivende utvikling, med blant annet opprettelsen av Den islamske staten. Jeg tror det fører til at færre radikale personer er på Krekars side og at hans situasjon har havnet i skyggen av det som skjer i Syria og Irak, sier Akerhaug til NRK.

Islamforsker Lars Gule tror mulla Krekar vil være mer moderat når han slipper ut av fengsel 25. januar. Han sier til NRK at det er lite sannsynlig at Krekar har klart å styre organisasjonen «Rawt» eller organisere arbeidet mens han har sittet inne. Ifølge Krekar selv er dette en religiøs studiegruppe, men andre har fryktet at Krekar med gruppen har forsøkt å reetablere seg som en kurdisk leder av en gruppe med en voldelig og terrororientert agenda.

- Det har i tillegg vært splittelser innad i organisasjonen, og det er heller ikke lagt fram seriøse bevis for at Krekar har lyktes med å etablere en slagkraftig organisasjon, sier Gule.

Krekar, som egentlig heter Najmuddin Faraj Ahmad og er fra Nord-Irak, ble i desember 2012 dømt til fengsel i to år og ti måneder for trusler mot Erna Solberg og tre kurdere. Han ble frikjent for oppfordring til terror, tiltalens alvorligste punkt.

(NTB)

Lik Dagbladet på Facebook