Islamisme-ekspert: - Vil vise at de kan slå til overalt

Eksperter om henrettelsen av det norske IS-gisselet.

 HENRETTET:  I dag kom nyheten om at det norske IS-gisselet, Ole Johan Grimsgaard-Ofstad, har blitt henrettet av terrororganisasjonen. Foto: Privat
HENRETTET: I dag kom nyheten om at det norske IS-gisselet, Ole Johan Grimsgaard-Ofstad, har blitt henrettet av terrororganisasjonen. Foto: PrivatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Onsdag ettermiddag ble det kjent at terrororganisasjonen Den islamske stat (IS) hevdet at de hadde drept nordmannen Ole Johan Grimsgaard-Ofstad.

Det gjorde IS i deres eget magasin, Dabiq.

Grimsgaard-Ofstad har vært holdt som gissel i Syria siden januar i år, men det ble ikke kjent før tidligere i høst.

At de også henrettet det kinesiske gisselet, Fan Jinghui, og så publiserte det i propagandamagasinet, viser ifølge historieprofessor og ekspert på islamisme ved Universitet i Bergen, Knut S. Vikør, én ting:

- De vil vise at slår til overalt og mot alle. Kina har ikke vært en krigførende part i denne konflikten, og passer derfor ikke inn i måten de tidligere har slått til på, sier Vikør.

Ser et mønster Forfatter og journalist Kjetil Stormark har skrevet mye med terror og etterretning de siste åra, og forteller til Dagbladet at henrettelsen av det norske IS-gisselet ligner på andre henrettelser utført av IS tidligere.

- De fulgte også samme mønster. Det er ofte dårlig nytt at IS går ut med opplysninger om at de har gisler. Det betyr ofte, dessverre, at forhandlingsfasen er ferdig, og at en nedtelling til henrettelsen har begynt, sier Stormark.

Han får støtte fra historieprofessoren.

- Det er rimelig å anta at det har vært et mønster, sier Vikør til Dagbladet.

- Signalet til myndighetene er vel at de bør gjøre som IS sier. Det er rimelig å anta at så lenge til man forhandler om penger, så gjør man det i hemmelighet. Sannsynligheten for at man skulle komme til en løsning, var liten, legger professoren til.

Skrøt av Paris-terroren I samme utgave av IS-magasinet, skrøt terrororganisasjonen av blant annet Paris-terroren, og viste et bilde av det de hevdet var bomben som sprengte det russiske passasjerflyet på vei til Russland fra Sharm el-Sheik i oktober.

Stormark forteller at det er flere ting som tyder på at de har valgt dette tidspunktet for publiseringen med omhu.

- For å skape mer frykt, sier journalisten og forfatteren om hvorfor.

- Det kan godt tenkes at de har en underliggende tanke om tidspunktet for publiseringen. De forsøker å vise at offensiven mot Vesten har begynt, og det er indisier som tyder på at dette er sentralstyrt og koordinert fra den sentrale ledelsen, sier Stormark.

Ble mishandlet Onsdag kveld uttalte statsminister Erna Solberg på en pressekonferanse med utenriksminister Børge Brende at det var ingen grunn til å tvile på at Grimsgaard-Ofstad var blitt drept.

Utenriksminister Brende fortalte også at norske myndigheter hadde fått bilder og video av at IS-gisselet ble grovt mishandlet. Familien til Grimsgaard-Ofstad fortalte også at han hadde blitt lemlestet to ganger før han ble henrettet.

Islamisme-eksperten Vikør forteller at slike virkemidler fungerer som pressmiddel i møte med de IS forsøker å få løsepenger fra.

- Dette er business for IS. Dette er slik de tjener penger, sier Vikør.

- Kan være en tilfeldighet Han ønsker ikke i å spekulere i hvorfor IS valgte akkurat dette tidspunktet for å publisere nyheten om at det norske IS-gisselet er drept.

- Det kan være en tilfeldighet. Men de ønsker å vise alt de har gjort siden siste nummer. Dette er jo skryt, men at de velger å skrive om henrettelsen av det norske IS-gisselet, tyder på at de synes det er verdt å vise fram dette, sier professoren.

 KJETIL STORMARK:  Forfatter og journalist Kjetil Stormark har skrevet om terror og etterretning i mange år. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KJETIL STORMARK: Forfatter og journalist Kjetil Stormark har skrevet om terror og etterretning i mange år. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer