Islamist (24) fra Skien står fram i terrorvideo fra Syria

Forteller om kamper med irakiske soldater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I en video fra ISIL forteller en 24-årig mann fra Skien hvordan han og andre opprørere drepte irakiske soldater i kampen om en grensestasjon, melder Telemarksavisa.

I filmen sprenges også en politistasjon. Skiensmannen Abu Safiyyah er tidligere tiltalt for trusler mot det norske kongehuset og tidligere statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

I videoen, som ifølge NTB ble publisert på nettstedet LiveLeak søndag kveld,  forteller skiensmannen om hvordan islamistgruppa Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL) angrep irakiske styrker ved en grensestasjon.

- Vi drepte de fleste som var her, noen stakk av og resten har vi tatt som krigsfanger, sier mannen. Filmen viser også en fengselscelle med mellom ti og tjue menn samlet.

PST bekrefter at de er kjent med videoen, som avsluttes med at opprørere iført amerikanske uniformer legger ut eksplosiver og sprenger en politistasjon i lufta.

Ikke til Norge Advokat John Christian Elden er mannens norske forsvarer.

- Jeg noterer at det er min klient som står fram i videoen, sier Elden til NTB.

- Jeg er ikke kjent med at dette er en norsk straffesak, så jeg vil ikke vurdere utspillet mot norsk lov. Han har så langt jeg er kjent med ingen planer om å reise til Norge, fortsetter forsvareren.

I videoen forteller skiensmannen om hvordan islamistgruppa Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL) angrep irakiske styrker ved en grensestasjon.

- De irakiske soldatene løp som feiginger, sier skiensmannen.

Kjemper i Syria Dagbladet har informasjon som dokumenterer at omkring 70 nordmenn og personer med tilknytning til Norge har kjempet mot Assad-regimet i Syria.

Der kjemper norske statsborgere side ved side med de ekstreme terrorgrupperingene ISIL og al-Nusrah, som Dagbladet har avslørt poserende med våpen og avkappede hoder.

I mai ble for første gang tre norske statsborgere, to av dem brødre, pågrepet i en bredt anlagt aksjon, siktet for støtte til en terrororganisasjon i Syria.

Følges av PST Dagbladet kunne i november i fjor avsløre at PST og utenlandske sikkerhetstjenester holder øye med 29 menn og én kvinne som regnes som de mest ekstreme islamistene i Norge.

16. mai i år kunne Dagbladet vise de første bildene som bekrefter at flere norske statsborgere er direkte tilknyttet de farligste terrorgruppene i Syria. Bildene har skapt stor uro i de norske etterretningsmiljøene.

23. mai i år møtte Dagbladet norske «Umm Salahudeen» et sted på Østlandet. PST anser kvinnen, som er tidlig i 20-åra, for å være helt sentral i det islamistiske miljøet i Norge, og hun bekrefter å ha hatt en rekke samtaler med nordmenn som nå kriger i Syria. «Umm» sier hun nesten daglig har samtaler med nordmenn som har reist til Syria, og sier hun støtter ISIL.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer