Islamist reiste til Syria med fem små norske barn

Han kom til Norge som asylsøker. Fikk fem barn og tok med kona og barna til Syria. Nå er han siktet for kidnapping, og risikerer en terrorsiktelse.

ISLAMISTER:  Islamske terrorbander herjer i Syria og Irak. Fembarnsfaren er også mistenkt for å ha sluttet seg til en av de ekstremistiske islamistiske terrorgruppene i Syria. Arkivfoto: AFP
ISLAMISTER: Islamske terrorbander herjer i Syria og Irak. Fembarnsfaren er også mistenkt for å ha sluttet seg til en av de ekstremistiske islamistiske terrorgruppene i Syria. Arkivfoto: AFPVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 35-åringen kom til Norge som asylsøker fra Syria. Ble plassert på et asylmottak i Nord-Norge. Fikk fem barn med en kvinne som bodde like asylmottaket. Barna er i dag fra ett til åtte år gamle.

I sommer tok mannen med seg kona fra Nord-Norge og de fem små barna på ferie til Tyrkia - trodde syrerens norske kone.

Men turen stoppet ikke i Tyrkia, mannen som ifølge TV2 et dømt for narkotikaforbrytelser i Norge, tok med seg barna og kona og krysset grensa til det borgerkrigsherjede Syria.

Det var et familiemedlem til fembarnsmora som varslet politiet, om at noe kunne være galt.

Ba om norsk hjelp Etter noen uker i frykt kom familien hjem til Norge lørdag. Kvinnen hadde da fortvilet bedt om hjelp fra norske myndigheter. Men de klarte til slutt å komme seg ved egen hjelp over grensa til Tyrkia, og hjem til Norge.

Da familien landet på Gardermoen ble den tidligere asylsøkeren pågrepet. Han er foreløpig siktet for å ha kidnappet sin norske kone og de fem små barna.

- Politijuristen vil vurdere om faren skal framstilles for varetektsfengsling mandag, sier regionallensmannen i distriktet kvinnen kommer fra.

Mulig terrorsiktelse Men det er ikke bare det vanlige politiet som er interessert i den tidligere asylsøkeren fra Syria. Også Politiets sikkerhetstjeneste (PST) vurderer om de skal sikte mannen. Han er mistenkt for å ha sluttet seg til en av de ekstreme islamistiske terrorgruppene i Syria.

Fembarnsmora har forklart til norske myndigheter at hun trodde de skulle på ferie til Tyrkia, og hevder at hun ikke var klar over at mannen hadde planlagt å ta dem med til Syria.

- Det er en veldig traumatisert mor og barneflokk etter det som har skjedd de siste fire ukene, sier advokat Vidar Helgheim til Dagbladet.

Han representerer moren og de fem barna.

- Det er tragisk. Nå må de få den behandlingen de skal, sier Helgheim.

Frihetsberøvelse Lensmannen i kommunen der familien er hjemmehørende opplyser til Dagbladet at faren allerede for flere uker siden ble siktet for frihetsberøvelse.

- Ektemannen ble tidlig siktet for frihetsberøvelse, og den siktelsen står ved lag. Først ble de etterlyst internasjonalt med henblikk på å finne ut hvor de oppholdt seg. Nokså umiddelbart etter at vi fant ut at de var i Syria ble han siktet for frihetsberøvelse, sier lensmannen til Dagbladet.

-  Vi kan ikke gå i detalj om hvordan vi har etterforsket saken, men vi har brukt de nasjonale og internasjonale politkanalene som finnes, og også gått igjennom UD og norske utenriksstasjoner, sier regionallensmannen.

TRAUMATISERT :  - Det er en veldig traumatisert mor og barneflokk etter det som har skjedd de siste fire ukene, sier advokat Vidar Helgheim
Foto: Lars Eivind Bones
TRAUMATISERT : - Det er en veldig traumatisert mor og barneflokk etter det som har skjedd de siste fire ukene, sier advokat Vidar Helgheim Foto: Lars Eivind Bones Vis mer