NY REGJERING: Tunisias president Moncef Marzouki (t.h.) sammen med Ennahdas partileder Rached Ghannouchi fredag. De to diskuterte utnevnelsen av innenriksminister Ali Larayedh som ny statsministerkandidat. Foto: Zoubeir Souissi / Reuters / NTB scanpix
NY REGJERING: Tunisias president Moncef Marzouki (t.h.) sammen med Ennahdas partileder Rached Ghannouchi fredag. De to diskuterte utnevnelsen av innenriksminister Ali Larayedh som ny statsministerkandidat. Foto: Zoubeir Souissi / Reuters / NTB scanpixVis mer

Islamist skal danne ny regjering i Tunisia

Ali Larayedh erstatter Hamadi Jebali, som trakk seg som statsminister tidligere denne uka.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Islamisten Ali Larayedh har fått i oppgave å danne ny regjering i Tunisia. Larayedh erstatter dermed Hamadi Jebali, som trakk seg som statsminister tidligere denne uka.

President Moncef Marzouki kunngjorde i dag at han har gitt 57 år gamle Larayedh oppgaven med å danne regjering.

Kunngjøringen kom etter at det ledende islamistpartiet Ennahda utpekte ham som sin statsministerkandidat.

Larayedh ble fengslet og torturert under tidligere president Zine El-Abidine Ben Alis jernregime og har sittet som innenriksminister siden Ben Ali ble kastet fra makten for to år siden.

Delte meninger Enkelte karakteriserer Larayedh som et moderat medlem av Ennahda og en tilhenger av dialog med andre partier. Andre ser ham i stedet som en streng islamist som avviser enhver politisk rolle for partier som har bånd til Ben Ali-perioden.

Som innenriksminister hevder mange på den liberale fløyen at Larayedh ikke har klart å stanse enkelte islamistgruppers vold mot sekulære talsmenn, blant dem journalister og kunstnere.

Mange gir ham imidlertid ros for å ha slått ned på ekstreme islamister med forbindelser til al-Qaida.

Politisk turbulens Tunisia ble kastet ut i en politisk krise etter at den sekulære opposisjonspolitikeren Chukri Belaid ble drept i et attentat 6. februar.

Statsminister Hamadi Jebali trakk seg tirsdag etter at han ikke fikk med seg sitt eget parti, Ennahda, på å danne en regjering av teknokrater for å forberede landet på nye valg.

Drapet på Belaid førte til flere dager med masseprotester, som var de største siden Ben Ali rømte landet for drøye to år siden.

(NTB)