Islamisten Bhatti til jihad mot norske myndigheter: - Krever millioner for trakassering

Norges mest fryktede islamist saksøker nå PST og Oslo-politiet. Arfan Bhatti mener han er blitt forfulgt og trakassert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Arfan Qadeer Bhatti (38) ble for kort tid siden løslatt fra Oslo fengsel. Nå vil han ha erstatning for det han hevder er urettmessig straffeforfølgelse.

Den kjente og fryktede islamisten har de siste 10 åra blitt anklaget, siktet og tiltalt i en rekke alvorlige kriminalsaker. Men til tross for lange perioder i varetekt har Arfan Qadeer Bhatti ofte kunnet forlate rettssalen som en frikjent mann.

Bhatti ser for seg et høyt beløp i erstatning for det han hevder er trakassering og personforfølgelse — en millionerstatning.

Andre saker har politiet vært til å henlegge på grunn av at bevisene — etter politiets oppfatning — ikke har holdt til å få Arfan Qadeer Bhatti dømt.

Terror I terrorsaken var Bhatti anklaget for å planlegge et attentat mot Den amerikanske ambassaden og skytingen mot synagogen i Oslo.

- Jeg ble frikjent og krever nå erstatning og oppreisning for uberettiget straffeforfølgelse. Rettssakene, medieomtale, stigmatisering og i disse saken har vært svært belastede for meg, sier Bhatti.

Han er også frifunnet av retten for ransforbund, skyting mot en bolig på Kolsås og for å ha skutt mot boligen til en journalist i Dagsavisen.

Bhatti har også vært siktet, men ikke tiltalt for å ha skutt mot et hus Askim, og for pengeutpressing mot en kjent finansakrobat.

- Andre forhold er henlagt etter bevisets stilling, eller som intet straffbart forhold, sier Bhatti til Dagbladet.

- Belastning Da president Barack Obama kom til Norge i desember 2009 ble Bhatti pågrepet, og satt tre dager i varetekt. I juli 2009 ble han pågrepet for ikke å holde meldeplikten, Bhatti ble løslatt av retten.

- Jeg har også vært utsatt for overvåking, blitt forfulgt, telefonavlytting av politiet og PST. I 14 måneder satt jeg helt eller delvis isolert med brev- og besøksrestriksjoner. Jeg satt også over et år i varetekt lengre enn en dom jeg fikk på to år.

Bhatti vil også ha erstatning for at han i 2012 satt seks uker isolert i varetekt i en våpensak. Saken ble seinere henlagt.

- Dette har vært en stor og urettmessig belastning for meg. Medieomtalen og stigmatiseringen av meg har ikke gjort det lettere, sier Bhatti.

- Min advokat vil på vegne av meg fremme et krav mot Oslo politidistrikt og PST, slik at jeg kan få både erstatning og oppreisning for urettmessig å ha blitt straffeforfulgt sier Arfan Qadeer Bhatti til Dagbladet.

Islamisten har tidligere fått erstatning av norske myndigheter. I 2004 ble han anklaget for skyting ved Sognsvann i Oslo. Den saken førte til at han fikk en erstatning.

- En av Norges mest uskyldige - Han er nok en av mine klienter som fleste ganger har blitt frifunnet, og slik sett en av Norges mest uskyldige menn. Årsaken er nok at politiet har en svært lav terskel for å rette anklager mot ham ut fra hans fortid og holdninger, sier advokat John Christian Elden som har vært Arfan Qadeer Bhatti faste forsvarer i over 20 år.

- Mener du at Oslo-politiet og Politiets sikkerhetstjeneste har trakassert Bhatti?

- I Norge behandler vi uansett folk likt og i samsvar med loven, så jeg regner med at han vil få sin erstatning her som alle andre ville fått for tilsvarende anklager, sier Elden.

Politiet avventer - Oslo politidistrikt vil saksbehandle kravet på vanlig måte når det eventuelt mottas, sier pressesjef Unni Grøndahl i Oslo politidistrikt.

Heller ikke Politiets sikkerhetstjeneste ønsker å prosedere kravene fra Arfan Qadeer Bhatti i media.

- Kravene om erstatning vil bli behandlet. Ut over det ønsker PST ikke å kommentere saken, sier kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i Politiets sikkerhetstjeneste.

TAUS:  Kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i PST ønsker ikke å kommentere søksmålet fra Arfan Qadeer Bhatti. Foto: Gunnar Hultgreen / Dagbladet
TAUS: Kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i PST ønsker ikke å kommentere søksmålet fra Arfan Qadeer Bhatti. Foto: Gunnar Hultgreen / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer