FRI MANN:  Islamisten Ubaydullah Hussain ble i dag løslatt. Han er fortsatt siktet for trusler. Her sammen med sin advokat John Christian Elden. Til venstre politiadvokat Kathrine Wold Kristoff - som Ubaydullah Hussaiin ikke ville ta i hånda under rettsmøtet i Oslo tingrett.  Foto: CHristian Roth Christensen
FRI MANN: Islamisten Ubaydullah Hussain ble i dag løslatt. Han er fortsatt siktet for trusler. Her sammen med sin advokat John Christian Elden. Til venstre politiadvokat Kathrine Wold Kristoff - som Ubaydullah Hussaiin ikke ville ta i hånda under rettsmøtet i Oslo tingrett. Foto: CHristian Roth ChristensenVis mer

Islamisten løslatt

Borgarting lagmannsrett tok signalene fra Høyesterett, og løslot i dag islamisten Ubaydullah Hussain.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Islamisten Ubaydullah Hussain (27) som er siktet for trusler mot to journalister, jødene som folkegruppe og for å ha framsatt trusler mot et sakkyndig vitne i en norsk rettssak, ble i dag løslatt.

I forrige uke konstaterte Høyesterett at det ikke var grunnlag for å holde islamisten i varetekt.

Politiadvokat Kathrine Wold Kristoff fikk først avslag på begjæringen om varetekt av Oslo tingrett, før Borgarting lagmannsrett besluttet at det likevel var grunnlag for å holde islamisten i varetekt.

Avgjørelsen i Borgarting lagmannsrett ble anket inn for Høyesterett, som slo fast at det ikke var grunnlag for å holde ham i varetekt. Høyesterett sendte saken tilbake til lagmannsretten. Nå har Borgarting lagmannsrett tatt Høyesteretts vurdering til etterretning og formelt løslatt islamisten.

Godt fornøyd
Advokat John Christian Elden som forsvarer 27-åringen er godt fornøyd med avgjørelsen til Borgarting lagmannsrett.

- Det var på tide at lagmannsretten skar gjennom og ikke fengsler personer fordi man frykter at de vil komme med radikale ytringer i fremtiden, sier advokat Elden.

- Han må selvsagt - som alle andre - holde seg innenfor rammen av norsk straffelov når han ytrer seg. En forhåndssensur av hans meninger hører imidlertid ikke hjemme i et demokrati, sier advokat Elden.

Under tvil
I kjennelsen fra Borgarting lagmannsrett heter det:

«Like fullt har lagmannsretten, under den samme tvil som tingretten, kommet til at det ikke foreligger en slik sterk grad av sannsynlighetsovervekt for gjentakelse som kreves for en fortsatt fengsling. Det er da lagt vesentlig vekt på at siktede nå selv hevder å ha forstått, basert på rettens syn på de uttalelsene han har kommet med, at det er tale om trusler, og at han vil avstå fra slike utsagn i fremtiden.»

Politiadvokat Kathrine Wold Kristoff ved seksjonen for organisert kriminalitet ved Oslo politidistrikt tar kjennelsen til etterretning.

- Vi er godt fornøyd med å ha fått prøvd saken for flere rettsinnstanser. Vi kommer til å følge dette islamistiske miljøet nøye i tiden som kommer, sier politiadvokat Kathrine Wold Kristoff til Dagbladet.