LØSLATT: Mohyeldeen Mohammad (t.h.) ble i går løslatt etter to døgn i varetekt i Saudi-Arabia. Han kommer trolig til Norge i dag.
Foto: Trond Reidar Teigen / Scanpix .
LØSLATT: Mohyeldeen Mohammad (t.h.) ble i går løslatt etter to døgn i varetekt i Saudi-Arabia. Han kommer trolig til Norge i dag. Foto: Trond Reidar Teigen / Scanpix .Vis mer

Islamisten løslatt

Islamisten Mohyeldeen Mohammad ble i går løslatt av politiet i Medina og ført til flyplassen. I dag kommer han trolig til Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet: 25-åringen fra Larvik ble arrestert på flyplassen i den hellige byen Medina i Saudi-Arabia fredag. Han hadde reist fra Norge, via Istanbul til Saudi-Arabia. Mohyeldeen ble i fjor utvist fra en Koran-skole i landet.

Han har forklart til sin familie at han fortsatt har gyldig inn- og utreise visum til Saudi-Arabia. Etter hva Dagbladet får opplyst var det meningen at han nå skulle fortsette Koran-studiene ved universitetet i Medina.
Visum I går kveld fikk Dagbladet opplysninger som kan tyde på at grensepolitiet i Saudi-Arabia stilte spørsmål ved den norske statsborgerens visum, og at det kan være årsaken til arrestasjonen. Dagbladet har ikke lykkes å komme i direkte kontakt med islamisten fra Larvik. Men en talsmann for hans familie sier at Mohyeldeen Mohammad hadde gyldig visum, og at politiet i Medina hadde hevdet at årsaken til pågripelsen var opplysninger fra norske myndigheter. Disse påstandene ble avvist fra norske myndigheter lørdag.

- Jeg kan bekrefte at en norsk statsborger er løslatt og skal sendes ut fra Saudi-Arabia. Hvorfor han ble arrestert, vet vi ikke. Vår ambassade i Riyadh forsøker å undersøke hvorfor mannen ble arrestert og deretter sendt ut av landet, sier pressevakt Hilde Steinfeldt i Utenriksdepartementet til Dagbladet.
Godt behandlet En talsmann for familien understreker overfor Dagbladet at Mohyeldeen Mohammad har blitt ordentlig behandlet, mens han var pågrepet av myndighetene i Saudi-Arabia.

- Politiet i Medina ha behandlet meg bra, og jeg har ikke lidd overlast, mens jeg var pågrepet, har Mohyeldeen Mohammad fortalt til talsmannen for familien i Norge.

Det er ventet at islamisten i natt blir sendt ut fra Saudi-Arabia med et fly til Istanbul. Han kommer trolig til Norge mandag formiddag.

- Løslatelsen av min klient i dag, viser hvor unødvendig arrestasjonen av ham var. Jeg regner med at han snart er hjemme i sitt fedreland Norge igjen, sier advokat John Christian Elden til Dagbladet.
Holdt appell Mohyeldeen Mohammad var ukjent i Norge, fram til han i fjor vinter holdt en appell på Universitetsplassen i Oslo.

Det var under en demonstrasjon mot Dagbladet og PST, og norske mediers trykking av karikaturtegninger av profeten Mohammed, Mohyeldeen Mohammad sa følgende:

«Når vil norske myndigheter forstå alvoret i dette her? Kanskje ikke før det er for seint. Kanskje ikke før vi får et 11. september på norsk jord. Dette er ingen trussel, det er en advarsel».

Appellen førte til krasse reaksjoner fra både politikere og muslimske miljøer i Norge.