Islamisten Mohyeldeen Mohammad dømt til fengsel for trusler

Dømt til fengsel i to år og tre måneder for trusler mot Abid Raja.

DØMT: Mohyeldeen Mohammad (foran) er av Borgarting lagmannsrett dømt til fengsel i to år og tre måneder for trusler mot Abid Raja. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet
DØMT: Mohyeldeen Mohammad (foran) er av Borgarting lagmannsrett dømt til fengsel i to år og tre måneder for trusler mot Abid Raja. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Borgarting lagmannsrett har dømt islamisten Mohyeldeen Mohammad til fengsel i to år og tre måneder for overtredelse av straffeloven § 115 (angrep på statsmaktene) og § 263 (trusler). Dommen i tingretten var fengsel i to år og seks måneder.

Truslene var rettet mot Venstres stortingsrepresentant Abid Raja.Meldingene, der Mohammad skriver at Raja må brenne i helvete, ble sendt i september 2016.

«Svin og hund»

En åtte minutter lang video ble publisert på Youtube 27. september 2016, tre dager etter at Mohammad hadde sendt tre tekstmeldinger til Raja.

I disse meldingene beskriver han Venstre-politikeren blant annet som et svin, en hund og en vantro og at han ikke har en rett til å kalle seg muslim.

Det samme går igjen i filmen som ble spilt inn med blant andre Arfan Bhatti til stede og hvor det ble lagt inn en såkalt IS-hymne som synges i bakgrunnen.

Lagmannsrettens flertall (fem dommere) mente videre at talen inneholder «trusle» i lovens forstand ved at den gir signal til muslimer om å angripe Raja med vold. Mindretallet (to dommere) mente at videotalen kunne betegnes som både skremmende, grovt uforsvarlig og hensynsløs, men fant ikke tilstrekkelig grunnlag for å innfortolke trusler eller oppfordringer til vold i videoen, slik straffeloven bruker disse begrepene.

- Kritiske ytringer

Den profilerte islamisten nekter straffskyld for trusler, og han argumenterte for at det er snakk om kritiske ytringer som er beskyttet av ytringsfriheten og religionsfriheten. Han hevder tekstmeldingene, der han blant annet ber stortingsrepresentant Abid Raja brenne i helvete, ble sendt i affekt fordi han følte politikeren mobbet brukere av hijab og nikab, noe medlemmer av hans egen familie gjorde.

Statsadvokat Frederik G. Ranke karakteriserte truslene som «et angrep på demokratiske verdier» og la ned påstand om fengsel i 2,5 år.

- Saken skiller seg ut fordi personen som kommer med trusselen, kommer fra et svært farlig miljø og er en svært farlig person. Det må gjenspeiles i straffeutmålingen, sier statsadvokaten til NTB.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer