IKKE SVARTE PENGER: Islamisten Ubaydullah Hussain var anklaget for å smuglet fem millioner kroner ut av Norge. Nå viser det seg at det skyldes en feilregistrering hos Toll- og avgiftsdirektoratet. - Min klient er påført en unødvendig merbelastning, sier advokat John Christian Elden.
Foto: Christian Roth Christensen
IKKE SVARTE PENGER: Islamisten Ubaydullah Hussain var anklaget for å smuglet fem millioner kroner ut av Norge. Nå viser det seg at det skyldes en feilregistrering hos Toll- og avgiftsdirektoratet. - Min klient er påført en unødvendig merbelastning, sier advokat John Christian Elden. Foto: Christian Roth ChristensenVis mer

Islamisten Ubaydullah hadde likevel ikke smuglet millioner

Feil i valutaregisteret førte til dobbeltføringer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Islamisten Ubaydullah Hussain var anklaget for å ha smuglet fem millioner svarte penger ut av Norge. Nå viser det seg at det skyldes en feilregistrering i valutaregistret til Toll- og avgiftsdirektoratet.

Islamisten Ubaydullah Hussain (27) er varetektsfengslet for alvorlige trusler og for å ha smuglet penger ut av Norge.

Politiadvokat Kathrine Kristoff ved seksjonen for Organisert kriminalitet ved Oslo politidistrikt er juridisk ansvarlig for etterforskningen.

Hun bekrefter overfor Dagbladet at Ubaydullah Hussains forklaring om pengeoverføringer til utlandet likevel stemmer.

Feilføring
Islamisten har hele tiden hevdet at han ikke har utført flere millioner kroner ut av landet.

- Beløpet som var registrert hos valutaregisteret stemte ikke overens med hva siktede hadde hatt av inntekt. Derfor ble forholdet undersøkt, sier politiadvokat Kathrine Kristoff.

Etter hva Dagbladet forstår var islamisten siktet for å ha utført om lag fem millioner kroner ut av Norge. Dette beløpet sto ikke i forhold til hans inntekt, og førte til at politiet fattet mistanke om at det dreide seg om kriminelle penger.

Nå har politietterforskerne gransket pengeoverføringene, og kan konstatere at Ubaydullah Hussain likevel snakket sant.

Det viser seg at anklagene er bygget på en feil. De samme pengeutførslene er registrerte flere ganger i valutaregister.

- Unødvendig merbelastning
- Jeg noterer meg at politiet nå fastslår at siktedes forklaring er korrekt, og at han er påført en svært unødvendig merbelastning som følge av helerisiktelsen, sier advokat John Christian Elden som forsvarer Ubaydullah Hussain.

FIKK MEDHOLD: Politiadvokat Kathrine Kristoff  fikk medhold av Borgarting lagmannsrett, og islamisten Ubaydullah Hussain må fortsatt sitte i varetekt. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
FIKK MEDHOLD: Politiadvokat Kathrine Kristoff fikk medhold av Borgarting lagmannsrett, og islamisten Ubaydullah Hussain må fortsatt sitte i varetekt. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

Den kjente advokaten er kritisk til politiets etterforskning og anklagene mot den 27 år gamle islamistene som leder den ekstrem islamistisk gruppa «Profetens Ummah» i Norge.

- Jeg håper at valutaregisteret er mer å stole på normalt, og at dette bare er en feil som tilfeldigvis rammet min klient. Selv om det inntreffer på et tidspunkt der det passet for politiet å fengsle min klient for å stanse hans såkalte radikalisering, sier Elden til Dagbladet.

Fortsatt fengslet
Ubaydullah Hussain sitter fortsatt i varetekt. Han er siktet for tre alvorlige trusler.

Islamistene ble i forrige uke varetektsfengslet for to nye uker i Oslo tingrett. Politiet ville ha islamistene varetektsfengslet i fire uker, mens hans forsvarere — advokatene John Christian Elden og Arild Holden — begjærte Ubaydullah Hussain løslatt.

- Borgarting lagmannsrett har i sin behandling av saken gitt politiet rett i at det er fare for gjentakelse. Han blir nå sittende i varetekt i fire uker, sier politiadvokat Kathrine Kristoff.

islamist: Ubaydullah Hussain er siktet for trusler. Her er han avbildet utenfor den amerikanske ambassaden,  Ubaydullah Hussain er islamistgruppa «Profetens Ummah» talsmann. Foto: Sara Estiri / Dagbladet
islamist: Ubaydullah Hussain er siktet for trusler. Her er han avbildet utenfor den amerikanske ambassaden, Ubaydullah Hussain er islamistgruppa «Profetens Ummah» talsmann. Foto: Sara Estiri / Dagbladet Vis mer