Islamistene: - Vi slo tilbake et angrep fra hæren

Skuddveksling mellom gisseltakerne og algeriske soldater, ifølge nyhetsbyrå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den islamistiske grupperingen som står bak gisselaksjonen på Statoils gassproduksjonsanlegg i Algerie, hevder at de slo tilbake et angrep fra den algeriske hæren.

Islamistene påstår at soldatene skal ha prøvd å ta seg inn på gassanlegget, ifølge Reuters.

Det mauritanske nyhetsbyrået ANI melder at medlemmer av gruppa har utvekslet skudd med de algeriske soldatene, ifølge NTB. De siterer en kilde i den al Qaida-affilierte gruppen som har tatt ansvaret for handlingene.

Det går imidlertid ikke klart fram hvorvidt dette skal ha skjedd i kveld eller da islamistene gikk til angrep på gassanlegget i dag tidlig.

Pressetalsmann i Utenriksdepartementet, Svein Michelsen, sier til Dagbladet at de hverken kan avkrefte eller bekrefte at den algeriske hæren har forsøkt å ta seg inn på Statoils gassanlegg uten å lykkes, nå i kveld.

- Vil bli drept En person som hevder å være talsmann for de militante som angrep Statoils gassproduksjonsanlegg i Algerie, sier til BBC at al-Qaida står bak.

Vedkommende hevder overfor BBC at de har sluppet fri alle de lokale arbeiderne, og at det bare er utlendinger som er kidnappet.

Han opplyser også at de har levert en liste med krav til algeriske myndigheter, og at gislene vil bli drept om militære prøver å redde dem.

- Det er lett for det algeriske militæret i storme gassanlegget, men resultatet kan bli katastrofalt, sier han til BBC.

Ifølge nyhetsbyrået AP krever gissetakerne at algeriske myndigheter løslater 100 islamistiske. Andre ubekreftede opplysnigner går ut på at grupperingen bak aksjonen ønsker at Frankrike skal trekke seg ut fra Mali.

- Sensitiv situasjon Forhandlingseksperter i det britiske selsakpet Stirling Group bistår nå blant andre Statoil med rådgivning.

Adm. dir. Mike Lord beskriver situasjonen som «et pågående gisselscenario med opp til 41 mennesker». Han ville i kveld ikke kommentere selve forhandlingene.

- Gisseltakerne har kommet med krav, men det kan jeg ikke si noe mer om. Dette er en svært sensitiv situasjon, sier Lord til Dagbladet.

- Ordnede former Toppsjefen bekrefter at selskapet selv hadde ansatte på jobb ved gassanlegget da angrepet skjedde. De er nå blant gislene. Lord legger ikke skjul på at han er bekymret over omfanget i aksjonen, men er trygg på at forhandlingene nå skjer i relativt ordnede former.

- Jeg tror vi kan være trygge på at ingen nå på egen hånd vil løpe inn med geværene hevet. Algerierne får råd fra blant andre britene, amerikanerne og nordmennene. Dette kommer til å bli håndtert som en koordinert respons, sier Mike Lord.

Han mener angriperne i mellomtida har all interesse av å behandle gislene greit i fangenskap.

- De må ha noe å vise fram om de skal forhandle. Jeg tror ikke vi trenger bekymre oss for om de nå får vann og mat. Basen var godt utstyrt. Det er hvorvidt de til slutt blir frigitt i god behold som er problemstillingen, sier Lord.