- Islamistene brukte dem som skjold

Gisler i sikkerhet forteller om dramaet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flere av gislene som ble reddet gir nå intervjuer til algeriske og franske medier. De bekrefter at gisseltakernes angrep var rettet utelukkende mot de utenlandske arbeiderne.

- De kom inn i soverommene, slo inn dørene og ropte «Vi ser bare etter de utenlandske arbeiderne, algerierne kan dra!». De samlet utlendingene, omringet dem og bandt dem. De ble alle skjøvet inn i et hjørne av en kantine, forteller en algerisk mann til den franske radiostasjonen France Info.

- Da gisseltakerne så at algeriske hærstyrker tok posisjon på utsiden, delte de inn gislene i to grupper: Utlendingene for seg mens algerierne ble tatt til lobbyen. Nå vet vi ingenting om våre utenlandske kolleger. Islamistene brukte dem som skjold, forteller et annet øyenvitne, gjengitt av The Guardian.

Rundt klokka 15 viste det statlige fjernsynet i Algerie bilder av en rekke frigitte gisler.

Et tyrkisk gissel takket hæren og helsepersonell for at han er i live. Videre skal en rekke skadde gisler være fløyet med helikopter til sykehus i hovedstaden Alger, rapporterer korrespondenten til det franske magasinet L'Express.

Nyhetsbyråene viser nå bilder av den algeriske energiministeren Youcef Yousfi hilse på gisler på sykehuset Algiers Al Azhar i Alger.

I SIKKERHET: TV-bildene fra den algeriske tv-tstasjonen Al-Jazaira viser gisler i sikkerhet. Flere av gislene forteller nå om dramaet som på gassanlegget. Foto: AFP / AL-JAZAIRIA 3 TV / NTB scanpix
I SIKKERHET: TV-bildene fra den algeriske tv-tstasjonen Al-Jazaira viser gisler i sikkerhet. Flere av gislene forteller nå om dramaet som på gassanlegget. Foto: AFP / AL-JAZAIRIA 3 TV / NTB scanpix Vis mer

Franskmannen Alexandre Berceaux lå 40 timer under sengen før han ble reddet ut. Han sier at han er heldig som fortsatt er i live. Det er den første franskmannen som har fortalt om opplevelsene inne på selve anlegget.

Berceaux befinner seg nå i en militærleir i In Amanes.

- Jeg er i live. Det er det viktigste, sier han spørsmål fra Europe 1 om hvordan han har det.

- Jeg hadde mat og vann. Jeg visste ikke hvor lenge jeg skulle være der, sier Berceaux.

Mens han var på rommet, hadde han kontakt med kolleger, som tok seg inn på rommet hans etter å ha oppgitt et avtalt passord.

I TRYGGHET: Gisler i sikkerhet omfavner hverandre utenfor gassanlegget In Amenas i Algerie. Foto: AP / Canal Algerie / NTB scanpix
I TRYGGHET: Gisler i sikkerhet omfavner hverandre utenfor gassanlegget In Amenas i Algerie. Foto: AP / Canal Algerie / NTB scanpix Vis mer