Islamistene har tatt Mogadishu

Krigsherrene er kastet ut etter 15 års styre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En islamistisk milits har inntatt den somaliske hovedstaden, etter fire måneder med harde kamper mot alliansen av krigsherrer, melder BBC.

Minst 347 mennesker har mistet livet og mer enn 1500 har blitt såret etter at kampene begynte i februar. Flesteparten av disse var sivile som ble drept i kryssilden.


- En ny æra

I helgen tok islamistene kontroll over nesten hele hovedstaden og over krigsherrenes forsyningslinje, skriver Mail&Guardian Online. I dag møtes de to partene for å formalisere islamistenes overtakelse.

På lokal radio erklærte lederen for de islamske domstolene, sjeik Sharif Sheikh Ahmed, at krigsherrenes 15 år lange styre over Mogadishu var over og at innbyggerne måtte akseptere det nye styret.

- Dette er en ny æra for Mogadishu  - uten krigsherrer. De samlede islamske domstolene vil ta seg av innbyggernes sikkerhet og individuelle frihet, og gjøre en slutt på alle former for kamp mellom klanene, sa Ahmed.Regjeringen ønsker dialog
Statsministeren i den midlertidige regjeringen, Ali Mohammed Ghedi, har uttalt at han ønsker dialog med islamistene.

Tidligere i dag avskjediget Ghedi fire krigsherrer fra regjeringen, på grunn av deres befatning med kampene. To av disse hadde len i hovedstaden.Støttet av USA?
Mogadishu har vært kontrollert av en rekke krigsherrer helt siden statsmakten brøt sammen for 15 år siden.

KRIGSHERRENES MENN: Har nå måttet gi tapt for de islamistiske domstolene. Bildet er tatt i Balad, 30 kilometer nord for hovedstaden. Foto: Reuters/Scanpix
KRIGSHERRENES MENN: Har nå måttet gi tapt for de islamistiske domstolene. Bildet er tatt i Balad, 30 kilometer nord for hovedstaden. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer

Tidligere i år grunnla de åtte mektigste krigsherrene «Alliansen for gjenoppbygning av fred og antiterrorisme», for å ta knekken på de islamistiske domstolen. De hevdet at domstolene skjulte utenlandske al-Quaidamedlemmer, noe domstolene konsekvent avviser.

USA har verken bekreftet eller benektet at de har støttet krigsherrenes allianse. Imidlertid har amerikanske tjenestemenn innrømmet overfor AFP å ha bidratt både med penger og etterretning til alliansen, for å hindre en krypende «talibanisering» av hovedstaden.

Islamistene har tatt Mogadishu