MOBILISERER: Shiaer i Bagdad mobiliserer for å møte offensiven fra sunniene i ISIL.  EPA/STR Scanpix
MOBILISERER: Shiaer i Bagdad mobiliserer for å møte offensiven fra sunniene i ISIL. EPA/STR ScanpixVis mer

Islamistene nærmer seg Iraks hovedstad Bagdad

Harde kamper bare seks mil fra Bagdad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De framrykkende sunni-islamistene i Den islamske staten Iraq og Levanten, ISIL, eller andre grupper, skal i natt ha tatt deler av byen Baquba.

Byen har en halv million innbyggere, og derfra til Bagdad er det en rett motorvei.

Forsvarer USAs ambassade USAs president Barack Obama har beordret 275 soldater til å passe på personalet til den amerikanske ambassaden i Bagdad.

For alle praktiske formål er Irak allerede et delt land, med shia-kontroll i øst og sør, sunni-kontroll i vest og nord, og med kurdisk kontroll over deres områder i nord.

Det virker som om de irakiske regjeringsstyrkene endelig slåss, etter at de har trykket seg tilbake og overgitt seg til de sunni-ekstremistiske opprørerne, etter at de startet sin voldsomme militære offensiv og tok Iraks nest største by, Mosul, for en uke siden. Shiaene har mobilisert den siste uka, og flere tusen har meldt seg som frivillige soldater.

Mange grupper Irakiske sikkerhetsstyrker i Baquba sier imidlertid til BBC at de ennå har kontroll over byen. Men hvis man dømmer etter hvordan dette felttoget har utviklet seg tidligere, så er ISILs offensiv vanskelig å stoppe. Det er heller ikke sikkert at det er ISILs soldater som leder offensiven.

Det kan også være andre sunni-grupper som har sluttet seg til ISIL, eller det kan være offiserer fra tidligere diktator Saddam Husseins hær. De var i utgangspunktet sekulære, men skal ha inngått en strategisk allianse med ISIL. Deres felles fiende er shiaene, som overtok all makt etter den amerikanske invasjonen i 2003, etter at Saddams i hovedsak sunnier ble kastet fra sine posisjoner og Saddam Hussein selv henrettet ved henging i 2006.

Kampen om Baquba er strategisk viktig, for det er rett motorvei til hovedstaden hvis byen faller.