VERDENS KULTURARV:  Instituttet Ahmed Baba i Timbuktu inneholder enestående gamle håndskrifter. På bildet arbeider Alkamis Cisse med å restaurere noen av håndskriftene. Før de islamistiske styrkene trakk seg ut av byen satte de biblioteket i brann. Foto: Candace Feit / The New York Times)
VERDENS KULTURARV: Instituttet Ahmed Baba i Timbuktu inneholder enestående gamle håndskrifter. På bildet arbeider Alkamis Cisse med å restaurere noen av håndskriftene. Før de islamistiske styrkene trakk seg ut av byen satte de biblioteket i brann. Foto: Candace Feit / The New York Times)Vis mer

Islamistene på flukt satte gamle håndskrifter i brann

Franske og maliske styrker har erobret byene Gao og Timbuktu i Nord-Mali uten å møte motstand. Men islamistene ødela kulturskatter før de dro.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Islamistiske krigere som flykter fra ørkenbyen Timbuktu, hvor franske og maliske styrker rykker fram, har satt fyr på et bibliotek med uerstattelige, gamle håndskrifter. Instituttet Ahmed Baba ble nylig bygd av Sør-Afrika. Biblioteket inneholder tusenvis av gamle manuskripter.

- Opprørerne satte fyr på instituttet. Det skjedde for fire dager siden, sa ordfører Halle Ousmane på telefon fra hovedstaden Bamako til nyhetsbyrået Reuters.

Han sa han hadde opplysningene fra sin kommunikasjonssjef, som et døgn tidligere hadde reist sørover fra Timbuktu. Ordføreren kunne ikke si hvor store skadene på bygningen er. Samtidig sier ordføreren at islamistene henrettet en ung mann i forrige uke fordi han feiret deres nederlag på forskudd.

«Litt etter litt»
Maliske regjeringsstyrker med fransk støtte søker gjennom Timbuktu på jakt etter islamistiske opprørere, etter å ha tatt flyplassen og omringet den gamle handelsbyen i Sahara i en rask offensiv mot al-Qaida og deres allierte i Nord-Mali. I en kommando-operasjon lik den de gjennomførte for å innta Gao i helga inntok franske elitestyrker med støtte fra jagerfly og helikoptere flyplassen ved Timbuktu og åpnet veien for maliske og afrikanske FN-styrker.

Omkring 200 franske fallskjermjegere ble sluppet ned nord for Timbuktu for å stanse gjenværende islamistiske krigere i å flykte den veien, melder fransk fjernsyn.

- Litt etter litt blir Mali frigjort, uttalte Frankrikes utenriksminister, Laurent Fabius, til fjernsynskanalen France 2.

Ingen motstand
Franske og maliske styrker har møtt liten motstand hittil i Timbuktu. Men maliske styrker ventes å få et vanskelig oppdrag med å finkjemme de trange gatene mellom gamle moskeer, monumenter og leirehus på jakt etter opprørere som ennå kan skjule seg der. Gjennom å erobre de to store byene som opprørerne hadde inntatt i fjor, Gao og Timbuktu, har franske styrker i en lyn-offensiv på to uker drevet islamistene ut i ørkenen og opp i fjellene.

- Vi har ikke møtt noen motstand. Det er ingen usikkerhet i byene lenger, uttaler en høyere offiser i den maliske hæren til nyhetsbyrået AFP.

Timbuktu ligger 900 kilometer nordøst for hovedstaden Bamako, mens Gao ligger 1200 kilometer nordøst for Bamako.

Feiring
I Gao, mer enn 300 kilometer øst for Timbuktu, meldes det om dansing og musikk og tusenvis av mennesker i gatene i den gamle byen ved bredden av Niger, som feirer å ha blitt frigjort fra streng islamsk lov. Det siste halvåret har islamistene forbudt musikk og røyking, de har hogd hender av tjuver og de har tvunget kvinner til å bære slør for ansiktet. Folk ropte: «Mali, Mali! Frankrike, Frankrike!».

Mange som deltok i folkefesten røykte sigaretter, kvinner gikk uten slør og menn var iført korte bukser, alt for åpenlyst å trosse islamistenes strenge lover og regler. Ungdommer på motorsykler viftet med maliske, franske og nigerske flagg, også soldater fra Niger bidro til å erobre Gao.

— Nå kan vi puste fritt, sier Hawa Toure (25) til NBB-Reuters.

Hun er iført en tradisjonell, afrikansk kappe som var forbudt under islamistenes sharialovgivning.

— Vi er like fri som vinden i dag. Vi takker alle våre venner verden over som har hjulpet oss, sier hun.

Tuaregene
Mens franske og maliske styrker rykker nordover skal en afrikansk styrke fra nabolandene, som har mandat fra FN, komme inn i Mali som en fredsstyrke på rundt 7700 soldater. Men deler av denne styrken er forsinket på grunn av vansker med å frakte utstyr og soldater. Bare i overkant av 2000 soldater skal ha kommet fram hittil.  

Samtidig har opprørersgruppene av islamister trukket seg unna nordover, inn i ørkene og opp i fjellene. Derfra kan de komme tilbake og utføre gerilja-angrep.

En tredje by i nord, Kidal, er ennå i hendene på tuaregene. Tuaregene er stort sett sekulære, og noen av deres ledere har uttrykt ønske om å forhandle med myndighetene. I det politiske kaoset i Mali i fjor utropte den sekulære tuareg-bevegelsen MNLA en egen stat i Nord-Mali. Da samarbeidet de med islamister i al-Qaida i Islamsk Maghreb (AQIM) og andre grupper. Men de ble etterhvert overkjørt av islamistene.

Tuaregene i MNLA varsler nå støtte til de franske styrkene. Gruppas leder, Ibrahim Ag Mohamed Assaleh, sier den nå forbereder seg på å angripe islamistene, som han mener skjuler seg i Tidmane- og Tigharghar-fjellene i nær Kidal nordøst i Mali.

FRAMRYKKING: Maliske regjeringsstyrker inntar flyplassen i Gao. Støttet av franske elitesoldater har de inntatt de to største byene i Nord-Mali, Gao og Timbuktu, uten å møte motstand fra islamistene. Foto: AP / Scanpix / Ghislain Mariette / Utdelt av det franske forsvaret)
FRAMRYKKING: Maliske regjeringsstyrker inntar flyplassen i Gao. Støttet av franske elitesoldater har de inntatt de to største byene i Nord-Mali, Gao og Timbuktu, uten å møte motstand fra islamistene. Foto: AP / Scanpix / Ghislain Mariette / Utdelt av det franske forsvaret) Vis mer