Islamistene taper i Libya

Islamistene lider nederlag i valget i Libya, mens de mer liberale og sekulære kreftene rundt Mahmoud Jibril, statsministeren under borgerkrigen, ligger an til en klar seier, viser foreløpige opptellinger.

GÅR MOT SEIER: Magmoud Jibril ligger an til en klar seier, viser foreløpige opptellinger etter valget i Libya. Foto: Esam Al-Fetori / Reuters / Scanpix
GÅR MOT SEIER: Magmoud Jibril ligger an til en klar seier, viser foreløpige opptellinger etter valget i Libya. Foto: Esam Al-Fetori / Reuters / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mahmoud Jibril, som i fjor ledet Det Nasjonale Overgangsrådet, står i spissen for et mylder av partier som gikk til valg som Nasjonale Krefters Allianse. Foreløpige opptellinger kan tyde på et valgskred, som gir disse moderate kreftene opp mot 60 prosent av stemmene, mens to islamistiske partier ikke får mer enn ti-femten prosent.

I hovedstaden Tripoli kan Jibril ha samlet så mye som 80 prosent av stemmene. I Benghazi i øst, hvor opprøret mot diktaturet under Moammar Kadhafi begynte, ligger han an til 60 prosent, ifølge foreløpige, delvise opptellinger.

Libya annerledes Dersom dette slår til, skiller Libya seg klart ut fra nabolandene Tunisia og Egypt, hvor politiske partier nær Det Muslimske Brorskapet har vunnet valgene. Dette er skuffende langt under hva islamistene i Libya hadde ventet på forhånd.

Mahmoud Jibril kunne ikke stille til valg fordi reglene utelukker medlemmene i Overgangsrådet. I stedet har han framstått som en eldre statsmann som prydet valgplakatene til det sekulære valgforbundet. De bygde hele valgkampen rundt ham som ikke var på valg. Nå kan han bli Libyas neste statsminister.

Uavhengige Men uansett om seieren for Jibril og hans valgforbund blir bekreftet vil det ta tid før de politiske styrkeforholdene blir avklart. Av de 200 setene i Nasjonalforsamlinga ble bare 80 valgt fra partilistene. 120 seter går til enkeltpersoner, noen av dem virkelig uavhengige, mens andre har forbindelse til et parti.

I et land hvor stammer og klaner betyr så mye, er det høyst uvisst hvor hver av disse folkevalgte hører hjemme ideologisk eller religiøst.

- Det er veldig vanskelig å lese de individuelle kandidatene. Alle venter for å finne ut hva disse uavhengige bringer og om de vil svinge til det ene eller det andre partiet. Det er fremdeles et mysterium, sier Sami Zaptia, redaktør av avisa Libya Herald, til nyhetsbyrået AFP.

Islamistene Mohamed Sawan, som leder Partiet for Rettferd og Utvikling og har bånd til Brorskapet, håper å få med så mange av de uavhengige at han kan samle et flertall på den måten. Men hans folk er skuffet.

- Islamistene ble oppmuntret av hva de så i Egypt og Tunisia. De trodde det var ei bølge som skulle bære dem helt fram, sier redaktør Zaptia.

Hos en del velgere oppfattes islamistene som disipler av Brorskapet i Egypt, trekker noen analytikere fram. Dette støter mot libyernes sterke følelser for nasjonal suverenitet.

Store oppgaver Nasjonalforsamlinga skal velge statsminister og regjering og så forberede landet på det første ordinære parlamentsvalget i 2013. Den nye statsministeren og hans regjering vil få hendene fulle med å gjenopprette ro og orden, få i gang oljeindustrien, tiltrekke seg utenlandske investeringer og bygge opp et rettsvesen.

Dette er det de fleste libyere er opptatt av, og det er også de punktene som Jibril har snakket om i valgkampen.

Økonomien er allerede på vei mot himmelen. Pengefondet spår en vekst på 116,6 prosent i år. Men det er ikke så rart etter fjorårets borgerkrig. Da krympet økonomien med 60 prosent.

Samlende Straks valget var over opptrådte Jibril som en forsonende og samlende leder.

- Det var ingen vinnere og tapere i dette valget. Uansett hvem som vinner, er Libya den virkelige vinneren i dette valget, sa han.

- Vi sender ut ei ærlig oppfordring til alle om å komme sammen i en koalisjon, under ett flagg, om å oppnå et forlik, en konsensus, for å utarbeide en ny grunnlov og sette sammen ei regjering, uttalte Mahmoud Jibril.