Islamistene trekker seg ut av Mogadishu

Forlot byen for å unngå kraftig bombing, sier islamistleder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Islamistene i Somalia har oppgitt kontrollen over landets hovedstad Mogadishu. Etter gatekamper mot lokale klansmenn måtte islamistene gi tapt, melder nyhetsbyrået AP.

Den islamistiske lederen Sheik Sharif Sheik Ahmed sier i et intervju med al-Jazeera at han har beordret styrkene ut av Mogadishu for å unngå blodbad i hovedstaden.

Regjeringsstyrkene, støttet av etiopiske soldater, har omringet Mogadishu. Talsmenn opplyste onsdag kveld at det ikke forelå planer om å angripe byen, bare beleire den.

– Regjeringen kontrollerer nå 95 prosent av landet og vil gjøre alt for å ta kontroll over hele, sa regjeringstalsmannen Abdirahman Dinari.

Militsgrupper som støtter den somaliske overgangsregjeringen inntok i morgentimene flere strategiske bygninger og installasjoner i Mogadishu, blant dem presidentpalasset, flyplassen og havna i byen, melder NTB.

– Vi har tatt kontroll over havna og flyplassen etter at islamistene forlot området i dag tidlig, sier krigsherren Salad Ahmed Mohamed.

Militssoldater fra Den somaliske nasjonalalliansen (SNA) tok kontroll over presidentpalasset.

- Er ikke over

NÆRMER SEG: Somaliske regjeringsstyrker, støttet av Etiopia, har overtatt makten i to store byer. Nå står hovedstaden Mogadishu for tur. Foto: REUTERS/ SCANPIX
NÆRMER SEG: Somaliske regjeringsstyrker, støttet av Etiopia, har overtatt makten i to store byer. Nå står hovedstaden Mogadishu for tur. Foto: REUTERS/ SCANPIX Vis mer

Etter tilbaketrekningen er de islamistiske styrkene på vei sørover til byen Kismayo. Over 20 stridsvogner har ankommet byen, og ifølge en tidligere soldat er bare de mest støttende soldatene som fremdeles setter seg imot regjeringen.

Men en leder for islamistene, Unionen av Islamske Domstoler, sier ifølge nyhetsbyrået AP at kampen om Somalia ennå ikke er over.

President Abdullahi Yusuf sa i en uttalelse torsdag ettermiddag at troppene utenfor hovedstaden ikke skal være en trussel mot folk i Mogadishu.

- Regjeringen er opptatt av å løse ethvert problem som Somalia kan møte, gjennom dialog og fredelige mål, sier han i uttalelsen.

Skuddveksling og plyndring

Det har vært harde skuddvekslinger i gatene, og hundrevis av bevæpnede islamistiske styrker tok av seg uniformene og ga over kontrollen til lokale klansmenn, forteller APs reporter i Mogadishu.

Fire personer skal ha blitt drept i skuddvekslingene.

De islamske domstolene i byen, som nå er forlatt, har blitt plyndret i kampene. Ammunisjons- og matlagre er tømt, sier en innbygger i Mogadishu til AP.

Islamistene trekker seg ut av Mogadishu

Mislykket resolusjon

Ifølge BBC har de etiopiske og somaliske styrkene nærmet seg Mogadishu helt fram til nå. De har erobret Jowhar og Balad, og befinner seg tre mil unna hovedstaden. Det skjer samtidig med at FNs sikkerhetsråd nok en gang erklærer et mislykket resolusjonsforsøk.

Medlemslandene i sikkerhetsrådet har denne uken forsøkt å samle seg om en resolusjon i håp om å få slutt på konflikten, men har ikke maktet å bli enige om innholdet. Qatar, eneste arabiske medlemsland, ønsker en tekst som ber alle utenlandske styrker trekke seg ut av landet. USA mener på sin side resolusjonen ikke skal fordømme Etiopias tilstedeværelse, fordi de er i landet etter ønske fra den somaliske overgangsregjeringa.

Fordømmes

FNs generalsekretær Kofi Annan har tidligere uttalt at alle Somalias naboer må holde seg utenfor konflikten.

Også Den afrikanske unionen, AU, ber Etiopia trekke seg ut av Somalia.

- Vi ber om snarlig støtte til overgangsregjeringen og oppfordrer til tilbaketrekking av alle tropper og annen utenlandsk tilstedeværelse snarest, sier AUs talsmann Alpha Oumar Konare ifølge BBC.

Også det Øst-Afrikanske samarbeidet IGAD, den Arabiske liga og Organisasjonen for islamsk konferanse (OIC) fordømmer Etiopias tilstedeværelse i Somalia. De ber landet trekke tilbake sine styrker.

Regional krig 

Statssekretær Raymond Johansen sier Norge fordømmer Etiopias invasjon av Somalia.

- Etiopia har et legitimt behov for å forsvare seg. Men å stå langt inne i Somalia med store styrker kan ikke betraktes som en ren forsvarskrig. Dette kan få store konsekvenser for området, sier Raymond Johansen til NTB.

- Vi er veldig bekymret over både de politiske og humanitære konsekvensene. Vårt klare krav til Etiopia er at de trekker seg ut og går i dialog med de islamske domstolene, understreker han.

Johansen frykter at kamphandlingene, som nå foregår midt i Somalias mest folkerike og fruktbare områder, vil sende store folkestrømmer på flukt til nabolandene.

- Dette kan skape økt press på nabolandene og på sikt føre til destabilisering i hele regionen. Det er god grunn til å frykte en utvikling mot en regional krig, sier han.

Flyktningestrøm

I Somalia ønsker den islamistiske militsen UIC (Unionen av islamske domstoler) å kaste den USA-støttede overgangsregjeringa i landet. Islamistene tok makta i Mogadishu i juni, og tok over store deler av Sentral- og Sør-Somalia i månedene som fulgte. Mye av maktovertakelsen foregikk ifølge AP uten motstand.

Etiopia har i lengre tid hatt styrker i landet, men ikke offisielt. I forrige uke innrømmet de tilstedeværelsen, og sendte forsterkninger, etter oppfordring fra overgangsregjeringa. I dagene som fulgte hevder begge parter å ha påført motstanderen flere hundre dødsfall.

Etiopias president sa tidligere i dag at rundt tusen personer er drept denne uken. Ifølge Røde kors er 850 personer såret. De har ingen oversikt over antall døde.

Kampene de siste dagene har sendt tusenvis av Somaliere på flukt. Landet ble først offer for ekstrem tørke sent i 2005 og i begynnelsen av 2006. I september i år ble tørken etterfulgt av flom, som gjorde titusener av familier husløse.

- Somalia har de siste månedene vært rammet av den ene krisen etter den andre, sier høykommissær Antonio Guterres ifølge NTB.

- Hjelpearbeidere i regionen strever allerede med store hindringer, blant annet sikkerhetssituasjonen og naturkatastrofer. Det siste vi og Somalias befolkning trenger nå, er ennå en runde med store flyktningestrømmer, sier Guterres.

FN gjør nå forberedelser for å kunne ta imot 50.000 flyktninger i løpet av kort tid, og ytterligere 100.000 på litt lengre sikt. Forsyningene er ment både for folk som forlater Somalia, og for internt fordrevne.

al-Qaida

I Sikkerhetsrådet diskuteres det ikke lenger. Etter nattens avbrutte samtaler sa en delegat ifølge NTB at det ikke er sannsynlig at rådet vil møte igjen med det første. 

USA ser situasjonen i Somalia som en del av «krigen mot terror», og har lenge bidratt med opplæring av etiopisk politi og militær som et ledd i kampen mot terrorisme. Amerikanske myndigheter hevder likevel de ikke har vært involvert i konflikten i Somalia.  

USA mener UIC samarbeider med al-Qaida. UIC benekter dette, men har i de siste dagene tilsynelatende fått støtte fra nettopp al-Qaida.

I en uttalelse som ble lagt ut på internett i går blir muslimer over hele verden bedt om å støtte de islamistiske styrkene i Somalia med penger, våpen og menn.

- Deres brødre i Somalia kjemper en hard kamp mot korsfarerfienden som står i ledtog med de frafalne i Somalias regjering, støttet av land i korsfareralliansen, særlig den amerikanske administrasjonen, het det videre.

Det er ikke blitt endelig bekreftet at uttalelsen er ekte.