SKJERPET SIKKERHET: Samtidig som innbyggerne i Iraks hovedstad Bagdad har begynt å hamstre det mest nødvendige, har også sikkerheten blitt ytterligere skjerpet. Her blir biler undersøkt. Foto: AP Photo/ Karim Kadim/NTB Scanpix
SKJERPET SIKKERHET: Samtidig som innbyggerne i Iraks hovedstad Bagdad har begynt å hamstre det mest nødvendige, har også sikkerheten blitt ytterligere skjerpet. Her blir biler undersøkt. Foto: AP Photo/ Karim Kadim/NTB ScanpixVis mer

Islamistene vil angripe Bagdad: Innbyggerne hamstrer mat

Dramatisk situasjon i Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den fryktede islamistgruppa ISIL har denne uka erobret enorme landområder nord og vest i Irak, blant annet millionbyen Mosul. Den oppsiktsvekkende gode slagkraften har skapt frykt for at hovedstaden Bagdad kan være neste storby.

ISIL-talsmann Abu Mohammed al-Adnani har sagt at gruppa vil angripe hovedstaden, ifølge den private etterretningsgruppa SITE.

Nærmer seg Bagdad I går tok de over kontrollen i Tikrit, bare 15 mil nordvest for Bagdad. På veien dit overtok de også den strategiske oljebyen Baiji. Ifølge New York Times kjemper de nå om byen Samarra - bare 12 mil fra Bagdad.

Men fra før av er ISIL enda nærmere den irakiske hovedstaden - i flere måneder har de nemlig hatt kontroll over Falluja - bare 65 km vest for byen. Da islamistene tok kontroll over byen sendte dette sjokkbølger over hele verden.

Slagene om Falluja var blant de blodigste under den amerikanske invasjonen av Irak, og minst 100 amerikanske soldater mistet livet i kampene. Røde Kors har anslått at 800 sivile ble drept under slagene om byen, mens mellom 1300 og 1400 opprørere ble drept.

Hamstrer mat Innbyggerne i Bagdad har begynt å hamstre mat, drivstoff og andre nødvendige ting i frykt for at ISIL angriper byen.

Den amerikanske ambassaden i Bagdad har forberedt beredskapsplaner som går ut på å evakuere de ansatte om nødvendig, ifølge The Blaze.

Iraks statsminister Nouri Kamel al-Maliki har oppfordret befolkningen til å melde seg frivillig til kamp mot ISIL, melder Al Arabiya. Maliki vil utstyre frivillige med militært utstyr og våpen i kampen mot islamistene.

Konspirasjon fra Iraks hær? Den oppsiktsvekkende slagkraften fra ISIL har også gjort at flere stiller spørsmål rundt hvordan islamistene kunne overta makta i store og viktige byer uten mye til kamp.

Ifølge New York Times spekulerer flere i om det kunne vært en mulig konspirasjon fra de militære styrkene, og at de kan ha hatt en plan om å overgi seg.

Flere vitner forteller om en oppsiktsvekkende seanse i Tikrit, der soldatene ga fra seg både våpen og uniform uten kamp. I oljebyen Baiji våknet innbyggerne til islamister som overtok kontroll over byen uten at et eneste skudd ble avfyrt.

I tillegg til at landets største oljeraffineri befinner seg i byen, er det en viktig strømstasjon i byen - som forsyner blant annet Bagdad med strøm.

Trusler Nå befinner islamistene seg ved Samarra, og har kommet med et krav om at regjeringsstyrkene må trekke seg ut av Samarra, og truer med å ødelegge et hellig sted for sjiamuslimer dersom de ikke følger kravet.

Den hensynsløse offensiven i Irak har gjort ISILs leder Abu Bakr al-Baghdadi til den mektigste jihadist-lederen i verden.

Franske Le Monde regner ham som enda mektigere enn Osama bin Laden på grunn av det enorme territoriumet ISIL nå kontrollerer. Han har dessuten flere krigere og mer ressurser enn den nå avdøde al Qaida-lederen.