Islamistene vinner terreng i Egypt

Forbudt gruppe får flere seter i nasjonalforsamlingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det Muslimske brorskapet i Egypt har vunnet ytterligere 28 seter i nasjonalforsamlingen, etter andre valgrunde i helgen. Det sier Muhammed Habib, en representant for brorskapet, til Reuters.

Brorskapet har stor støtte i befolkningen og en tradisjon for å drive sosialt arbeid blant de fattige.

Den islamistiske gruppen er forbudt i Egypt, og medlemmene arresteres jevnlig.

Men det er enkeltkandidater som velges til parlamentet, dermed kan gruppens medlemmer stille som «uavhengige» kandidater.

Brorskapet ser ut til å få langt større representasjon enn tidligere.

Uro, fusk og arrestasjoner

- Det er mange rapporter om vold, valgfusk og trakassering av kandidater ved dette valget, sier Bjørn Olav Utvik, førsteamanuensis ved institutt for kulturstudier og orientalske språk ved UiO.

I tillegg hindres observatører fra egyptiske frivillige organisasjoner i å overvåke valget.

Det regnes som klart at det er president Hosni Mobarak og hans regjeringsparti National Democratic Party (NDP) som står bak fusket.

En rekke intellektuelle har nå advart presidenten mot juks.

I dag har egyptisk politi arrestert nye 150 medlemmer av Muslimbrødrene.

Mot USA

Det antas av Muslimbrødrene får en del av sin oppslutning fordi mange vil protestere mot det sittende regimet. Gruppen har vunnet til sammen 77 av 444 seter i parlamentet før tredje og siste runde av valget. Brorskapet vil kunne få opptil 25 prosent av setene denne gangen, siden de bare stiller med kandidater i halvparten av kretsene, og ser ut til å få 40 -45 prosents oppslutning.

- Brødrene vil ikke provosere for mye ved å stille i alle kretser, sier Utvik.

Det er ikke usannsynlig at den islamistiske gruppen ville kunnet få flertall i parlamentet ved frie valg, dersom de stilte med kandidater i alle kretser. Bevegelsen er svært USA-kritisk.

Egypt er med sine nærmere 80 millioner innbyggere og strategiske beliggenhet en av USAs viktigste allierte i den arabiske verden.

Demokratisk dilemma

Islamistenes klare fremgang ved valget, skaper et demokratisk dilemma. Utvik sier at Brorskapet har uttalt at de ønsker at den religiøse loven, Sharia, skal være grunnlaget for lovgivning i Egypt. De har hevdet at de vil ha et demokratisk Egypt,  men mange er redde for at de vil kunne avskaffe demokratiet. I dag er religiøs lov forbeholdt privatrettslige spørsmål som arv og ekteskaps-lovgivning.

Flere høyreorienterte amerikanske analytikere peker nå på at USA kanskje har vært for ivrige i å innføre demokrati i Midt-Østen.

Faren er at ved frie valg vil islamistene kunne få flertall, og avskaffe demokratiet. Islamistene er langt mer fientlige til USA enn de fleste sittende regimene i Midt-Østen. 

SAMMENSTØT: Tilhengere av det Muslimske brorskapet i Egypt protesterer utenfor et valglokale i Aleksandria der de ble nektet å komme inn for å avgi sine stemmer.
MANGE ARRESTERT: Egyptiske politimenn arresterer en tilhenger av det Muslimske brorskapet utenfor et stemmelokale i Tanta. Brorskapet får langt flere representanter i nasjonalforsamlingen etter dette valget enn de har hatt tidligere.