UNDER ANGREP:  Det største raffineriet for olje i Irak ligger i Baiji. Nå er det omringet og angrepet av sunni-opprørerne i Den Islamske Staten i Irak og Levanten (ISIL). Foto: REUTERS / Scanpix / Thaier al-Sudani
UNDER ANGREP: Det største raffineriet for olje i Irak ligger i Baiji. Nå er det omringet og angrepet av sunni-opprørerne i Den Islamske Staten i Irak og Levanten (ISIL). Foto: REUTERS / Scanpix / Thaier al-SudaniVis mer

- Islamister angriper Iraks største oljeraffineri

Ble omringet i forrige uke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sunnimuslimske islamister angriper Iraks største oljeraffineri Baiji, opplyser sikkerhetskilder ifølge NTB.

Også ansatte på raffineriet bekrefter angrepet, som blant annet er begynt med bruk av bombekastere og maskingevær.

Bombekastere Angrepet begynte klokken 4 natt til onsdag lokal tid, som tilsvarer klokken 3 norsk tid, mot to av hovedportene til anlegget.

En granat traff et lager for reservedeler, og store mengder røyk stiger opp fra bygningen. Sikkerhetsstyrker har evakuert utenlandske ansatte fordi man fryktet et angrep.

Ekstremistene omringet raffineriet, som ligger i Baji om lag 180 kilometer nord for hovedstaden Baghdad, tirsdag i forrige uke.

Oljeraffineriet i Baiji er en av de største inntektskildene til Irak. Produksjonen er så stor at stengingen trolig vil påvirke oljeprisen på verdensbasis, ifølge eksperter.

Arbeidere bortført
En gruppe på 15 tyrkiske bygningsarbeidere er blant 60 utlendinger som er blitt bortført av væpnede medlemmer av ekstremistgruppen ISIL (Den islamske staten Irak og Levanten) nær byen Dor, mellom Selahaddin og Kirkuk, melder nyhetsbyrået Dogan. Byrået siterer en arbeider som klarte å flykte. Det er uklart nøyaktig når bortføringen skjedde. Blant de bortførte er det også arbeidere fra Pakistan, Bangladesh, Nepal og Turkme.

Baiji ligger på veien fra Mosul, Iraks nest største by som de islamistiske opprørerne i Den Islamske Staten i Irak og Leventen erobret tidligere i uka, sørover til hovedstaden Baghdad. Mellom Baiji og Baghdad ligger Tikrit, den tidligere diktatoren Saddam Husseins hjemby, som også er erobret tidligere.

Opprørerne har tidligere skaffet seg gode oljeinntekter fra de feltene de har erobret i Syria. Dersom de klarer å innta byen med Iraks største rafinneri for olje kan dette bety store nye inntekter for dem.

Les også: «Hellige krigere» gode for 14 milliarder kroner

Dagbladet kommer med mer