Islamister bak angrep i Paris

En hittil ukjent islamistisk gruppe påtok seg ansvaret for et angrep på et jødisk senter i Paris natt til søndag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Senteret ble helt ødelagt i en voldsom brann. Etter at slukningen var avsluttet, oppdaget brannmannskapene at brannstifterne hadde malt antisemittiske og rasistiske slagord og hakekors på veggene.

President Jacques Chirac var raskt ute med å fordømme angrepet og understreket samtidig sin solidaritet med det jødiske samfunnet i Frankrike.

Lokalet, som ligger i første etasje av en bygård, ble påtent ved 04-tiden søndag morgen. Det tok en time å slukke brannen, og ingen personer måtte evakueres, men senteret ble fullstendig ødelagt.

Påstanden om at en islamistisk gruppe sto bak, dukket opp på en islamistisk nettside. Der het det at unge «mujahedin» sto for angrepet. Men påstanden kunne ikke bekreftes på annet hold.

Senteret lå ved siden av en synagoge i gåavstand fra Marais-distriktet i Paris. I senteret var det også en kafé for fattige franske jøder, og mange gamle og fattige jøder bor i bygningen.

Paris' ordfører Bertrand Delanoe besøkte åstedet søndag formiddag og uttrykte sjokk og forferdelse over brannstiftelsen.

Statsminister Jean-Pierre Raffarin besøkte også åstedet og kalte det en fornærmelse å se hakekors på samme tid som franskmennene feiret 60-årsdagen for frigjøringen av Frankrike fra nazismen.

Angrepet er det siste i en lang rekke antisemittiske episoder i Frankrike den siste tiden. Episodene har også ført til en forsuring av forholdet mellom Frankrike og Israel.

Frankrike har både det høyeste antall jøder og det høyeste antall muslimer i Europa - 650.000 jøder og 5 millioner muslimer, mange av dem fra Nord-Afrika.

Ifølge tall fra innenriksdepartementet var det 135 voldelige episoder mot jøder i første halvdel av 2004, og 95 voldelige aksjoner mot nordafrikanere og andre etniske grupper.

(NTB)

<B>NYTT JØDE-ANGREP: Politi holder vakt ved inngangen til et jødisk møtested som ble brent ned i sentrum av Paris natt til søndag. Ifølge franske myndigheter sto antisemitter bak.