Islamister bryter ut av fronten mot Assad

Svekker opposisjonen mot Assad, og gjør det vanskeligere for USA å bidra med våpen.

GUD OG VÅPEN: En kriger bøyer seg mot Mekka i Qasimiya ved Damaskus. REUTERS/Msallam Abd Albaset Scanpix
GUD OG VÅPEN: En kriger bøyer seg mot Mekka i Qasimiya ved Damaskus. REUTERS/Msallam Abd Albaset ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

13 ekstreme islamistiske grupper i Syria bryter ut av koalisjonen mot president Assad.
Slåss på to fronter
De 13 gruppene ledes av gruppa al-Nusra, som med jevne mellomrom har gått til krig mot mer moderate opprørsgrupper. De har de siste månedene blitt stadig sterkere, og kontrollerer et stadig større område mot grensa til Tyrkia og Irak. USA betrakter al-Nusra som en terroristorganisasjon. I sin erklæring kritiserer de 13 blant annet lederne for Den syriske nasjonale koalisjonen for å være i eksil.

- Våre styrker mener at alle grupper som er oppstått i utlandet, uten at de har kommet tilbake til landet, ikke representerer dem, så styrkene (våre styrker) vil ikke anerkjenne dem, heter det i erklæringen fra de 13. Erklæringen ble lest opp og lagt ut på nettet av den politiske lederen for Tawheed-brigaden.

Det er Den nasjonale syriske koalisjonen USA og Vesten vil skal representere opposisjonen i det de håper vil bli en runde med fredsforhandlinger i Geneve. Nå må de kreftene som USA og EU støtter i enda større grad enn tidligere kjempe en krig på to fronter.

Ekstreme holdninger
Gruppene som nå bryter ut er beryktet for å innføre strenge varianter av sharia med blant annet kapping av hender for mindre forbrytelser, og strenge krav til kvinner og jenter. Dette er krav som er fremmede i det mangekulturelle Syria. Mange av disse gruppene består av krigere som kommer fra utlandet, fra Irak, Nord-Afrika, Afghanistan, Pakistan, Sentral-Asia, russisk Kaukasus, og fra islamistiske grupper i Europa og USA.

Bruddet gjør USAs president Barack Obamas posisjoner i den syriske borgerkrigen enda vanskeligere. Det blir vanskeligere å gi Den frie syriske hæren våpen, fordi våpen kan havne i hendene på ekstremister, og være en direkte trussel mot USA og Vestens sikkerhet, noe Assad ikke er. Alle typer våpen i Syria er dessuten en attraktiv handelsvare i et uoversiktlig politisk kaos.

Gir Putin rett
Bruddet aktualiserer Russlands president Vladimir Putins advarsler om at støtte til opposisjonen i Syria også er en støtte til terrorister.

- En splittet opposisjon  tjener Assads regime og opportunister som bruker konflikten til å fremme sig egen ekstremistiske agenda, sier talskvinne i amerikansk UD, Jen Psaki.

Aron Lund, som er ekspert på de syriske opprørsgruppene, sier ifølge det russiske nyhetsbyrået RIA Novosti at bruddet er store nyheter, og undergraver autoriteten til Den frie syriske hær, som har vært paraplyorganisasjonen til alle gruppene som slåss mot regimet til den syriske presidenten Bashar al-Assad.

Tøffeste av de tøffe
- De 13 kontrollerer minst ti-tusener av krigere, sier Lund. De er ofte kjent for å være de tøffeste av de tøffe.

Også USAs regjering innrømmer at bruddet med de 13 gjør situasjonen vanskeliggere for de gruppene som USA støtter i det syriske blodbadet.

- Jeg vil til og med gå så langt som å si at ekstremistene nå gjør jobben for Assads regjering, sier en topptjenestemann i amerikansk UD i forbindelse med at utenriksminister John Kerry er i FN.

Charles Lister hos sikkerhetsanalytikerne i Janes sier til The Wall Street Journal at de 13 er «Syrias største og mektigste opprørsorganisasjon».