Islamister bryter ut av fronten mot Assad

Svekker opposisjonen mot Assad, og gjør det vanskeligere for USA å bidra med våpen.

GUD OG VÅPEN: En kriger bøyer seg mot Mekka i Qasimiya ved Damaskus. REUTERS/Msallam Abd Albaset Scanpix
GUD OG VÅPEN: En kriger bøyer seg mot Mekka i Qasimiya ved Damaskus. REUTERS/Msallam Abd Albaset Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

13 ekstreme islamistiske grupper i Syria bryter ut av koalisjonen mot president Assad. Slåss på to fronter De 13 gruppene ledes av gruppa al-Nusra, som med jevne mellomrom har gått til krig mot mer moderate opprørsgrupper. De har de siste månedene blitt stadig sterkere, og kontrollerer et stadig større område mot grensa til Tyrkia og Irak. USA betrakter al-Nusra som en terroristorganisasjon. I sin erklæring kritiserer de 13 blant annet lederne for Den syriske nasjonale koalisjonen for å være i eksil.

- Våre styrker mener at alle grupper som er oppstått i utlandet, uten at de har kommet tilbake til landet, ikke representerer dem, så styrkene (våre styrker) vil ikke anerkjenne dem, heter det i erklæringen fra de 13. Erklæringen ble lest opp og lagt ut på nettet av den politiske lederen for Tawheed-brigaden.

Det er Den nasjonale syriske koalisjonen USA og Vesten vil skal representere opposisjonen i det de håper vil bli en runde med fredsforhandlinger i Geneve. Nå må de kreftene som USA og EU støtter i enda større grad enn tidligere kjempe en krig på to fronter.

Ekstreme holdninger Gruppene som nå bryter ut er beryktet for å innføre strenge varianter av sharia med blant annet kapping av hender for mindre forbrytelser, og strenge krav til kvinner og jenter. Dette er krav som er fremmede i det mangekulturelle Syria. Mange av disse gruppene består av krigere som kommer fra utlandet, fra Irak, Nord-Afrika, Afghanistan, Pakistan, Sentral-Asia, russisk Kaukasus, og fra islamistiske grupper i Europa og USA.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer