Islamister henrettet opprørsleder i Syria

Krigere fra en al-Qaida-gruppe skjøt i dag morges et av medlemmene i Den frie syriske hærs øverste militære råd og hevdet han var «vantro».

..MENS FOLKET FEIRER RAMADAN: Islamister henrettet idag sin "allierte", Kamal Hamami, ikke langt fra Aleppo. Andre muslimer i Syria forberer ramadan, som her i en landsby ikke langt fra Aleppo.REUTERS/Muzaffar Salman  Scanpix
..MENS FOLKET FEIRER RAMADAN: Islamister henrettet idag sin "allierte", Kamal Hamami, ikke langt fra Aleppo. Andre muslimer i Syria forberer ramadan, som her i en landsby ikke langt fra Aleppo.REUTERS/Muzaffar Salman ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er en meget alvorlig utvikling for opprørsstyrkene, og mange frykter en borgerkrig i borgerkrigen, mellom «hellige krigere» og Den frie syriske hær, FSA.

Kamal Hamami, også kjent som Abu Basir al-Ladkani, skal ha vært på et møte med medlemmer av den al-Qaida-tilknyttede gruppa Den islamske staten i Irak og Syria, ISIS, i nærheten av Latakia i det nordlige Syria, angivelig for å diskutere den videre strategien i kampen mot president Bashar Assad. En talsmann for FSA sa han hadde mottatt en telefon fra ISIS om at Hamani og broren hans var blitt skutt.

Mye uklart
Det er fremdeles en del uklarheter omkring det som virker som en ren henrettelse. Ifølge tv-stasjonen Al Jazeera ble de to drept ved en kontrollpost. Kamal Hamami ble skutt i hodet.

Nå truer ISIS med å drepe alle medlemmene av FSAs øverste militære råd fordi de er «vantro».
ISIS, som stort sett er jihadister fra utandet har slått seg sammen med al-Nusra-fronten, som delvis består av syrere og delvis av utenlandske krigere. De to gruppene har fått beskjed fra al-Qaidas leder Ayman al-Zawahari om å kjempe for opprettelsen av en islamsk stat i Syria. De har allerede sikret seg kontroll over flere områder i det borgerkrigsherjede landet.
Vist rundt
Reporteren Zeina Khodr fra Al Jazeera har fått være med ei gruppe fra ISIS til den lille byen Dana, som er under islamistgruppas kontroll. Hun ble vist rundt av en tunisisk jihadist.

Det hang svarte al-Qaida-flagg over hele byen, og det var innført islamske sharia-lover. Abu Osama al-Tunisi som leder ISIS i Syria, har utnevnt seg sjøl til emir av Dana.

Overfor Al Jazeera-reporteren viste islamistene seg fra sin beste side og gikk rundt og snakket vennlig med byens innbyggere. Men det var trolig bare propaganda. For en tid tilbake kom det til skuddveksling mellom soldater fra ISIS og Den frie syriske hær. Talsmenn for ISIS hevder de jagde FSA-soldatene fra byen, mens andre sier at mange ble skutt og drept. Ei ni går gammel jente skal også å blitt voldtatt av en av de hellige krigerne fordi hun hadde kommet med «blasfemiske» uttalelser. Mange av byens innbyggere skal ha blitt arrestert.

Islamistisk stat
ISIS har også kontroll over byen Dar Azza som ligger like i nærheten. Det er stor frykt for at islamistene planlegger å starte opprettelsen av sin islamske stat i dette området.

Det kommer også mange andre foruroligende meldinger om Al-Qaidas aktivitet i Syria. For noen dager siden var det en masseprotest mot islamistene i byen Manbji.

-Ut, ut, ut! skrek folkemengden.

Ifølge en syrisk menneskerettighetsorganisasjon skal flere titalls FSA-soldater nylig ha blitt drept i kamper mot ISIS-krigere i Idlib-provinsen. En bataljonssjef fra FSA skal ha blitt halshogd av sine motstandere.

Områder og ideologi
BBC-reporteren Paul Wood sier at det bygger opp til krig mellom FSA og al-Qaida i Syria og at de to gruppene slåss om områder og ideologi. FSA skal ha 40 000 mann under våpen. De to al-Qaida-tilknyttede gruppene skal bare bestå av rundt  4000 krigere, men flesteparten har kamperfaring både fra Afghanistan og Irak, og de har også stor tilgang på våpen og penger fra rike støttespillere, ikke minst på Den arabiske halvøy. En rekke syrere fra FSA har også gått over til islamistene fordi de er bedre organisert og mer effektive.

Islamistenes frammarsj gjør det enda vanskeligere for de syriske opprørsstyrkene å få våpen fra USA. President Barack Obama har sagt at tida er inne til å gi FSA våpen, men en rekke kongressmedlemmer går imot fordi de frykter at en del av disse våpnene vil havne i islamistenes hender. For president Bashar Assad er islamistenes herjinger i Syria den rene gavepakken.