<strong> TOK KONTAKT MED FLYKTNINGER:</strong> Islamister skal ha oppsøkt flykttninger ved Pu-mottaket på Tøyen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
TOK KONTAKT MED FLYKTNINGER: Islamister skal ha oppsøkt flykttninger ved Pu-mottaket på Tøyen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Islamister oppsøkte flyktninger ved Politiets utlendingsenhet i Oslo

Men politiet kjenner ikke til informasjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Hos Politiets utlendingsenhet på Tøyen i Oslo skal islamister i Oslo tatt kontakt med nyankomne flyktninger. Det bekrefter flere uavhengige kilder overfor Dagbladet.

Islamistene skal ha vært i samtaler med blant annet syriske flyktninger utenfor mottaket på Tøyen i Oslo. De siste samtalene skal ha funnet sted i slutten i forrige måned får Dagbladet bekreftet.

- Det virket som avhør En flyktning som ble oppsøkt av islamistene forteller om at samtalene handlet om hvorfor de hadde kommet til Norge.

- De spurte oss om vi støttet Assad-regimet, Den Frie Syriske Hær eller IS og om grunnen til hvorfor hadde kommet til Norge, sier flyktningen til Dagbladet.

Flere av flyktningene skal ha oppfattet møtet som ubehagelig.

- Vi lurte på hvorfor de spurte oss om hvilke standpunkt vi har og ble veldig engstelige. Det virket som et avhør, sier flyktningen.

Politiet kjenner ikke til informasjonen Men Fellesopperativ avdeling og seksjonsleder Rolf-Arne Kurthi ved utlendingsenheten på Tøyen kjenner ikke til informasjonen.

- Han kjenner ikke til informasjonen, sier kommunikasjonsrådgiver Daniel Drageset i Politiets utlendingsenhet til Dagbladet.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) bekrefter at de kjenner til at islamister har oppsøkt flyktninger, men ønsker ikke å kommentere om islamister har oppsøkt flytkningene rett foran nesa på politiet.

- Vi er kjent med at personer som er knyttet til disse miljøene oppsøker asylsøkere. Asylsøkere er en sårbar gruppe for radikalisering og vi er bekymret for en rekruttering til ekstreme miljøer, sier seniorrådgiver i PST, Siv Alsén, til Dabladet.

Lederen for stortingets justiskomite, Hadia Tajik (Ap), mener at kontaktene med islamsistene utgjør en klar sikkerhetsrisiko.

- Dette må vi få stoppet. Dette truer flyktningene og utgjør en klar sikkerhetsrisiko, sier Tajik.

Ap-nestlelederen mener at det ikke skal være så lett å få kontakt med nyankomne flyktninger og krever at de ansvarlige myndighetene tar tak.

- Det er politiet som må gjøre denne jobben. Hvis Dagbladets opplysninger stemmer, at kyniske islamister forsøker å rekruttere sårbare mennesker på denne måten, er det noe som også truer vår trygghet. Hvis ikke politiet følger opp, forventer jeg at politisk ansvarlige myndigheter sørger for at det skjer, sier hun.

Dagbladet har ikke klart å få en kommentar fra Pu-sjef Kristin Ottesen Kvigne.

Oppsøkte Torshov transittmottak I fjor fikk Torshov transittmottak i Oslo flere ganger besøk av folk som kan ha hatt til hensikt å radikalisere asylsøkere, ifølge NRK.

- Vi hadde en hendelse her hvor en islamist som har vært i Norge en god del år, hadde et budskap om at Vesten hadde vært med på å ødelegge hjemlandet hans og nå måtte man stå sammen innenfor islam. Det var veldig viktig at man fortsatte å gå i moske, be og følge reglene, ikke minst for kvinner, sa lederen for Torshov transittmottak, Hugo Limkjær til NK.

Tyskland har tidligere advart om at radikale islamister har tatt kontakt med unge flyktninger som ankommer landet. Islamistene skal ha tilbudt flyktningene mat, husly, kjøretur og vært tolker, og i noen av tilfellene skal flyktningene også ha invitert på fotballkamper og grillfester, ifølge The Wall Street Journal.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer