Islamister til krig mot de kristne

Kristne koptere i Egypt blir nå gjort til syndebukker for avsettelsen av president Mohamed Mursi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Koptere over hele Egypt skjelver av frykt for å bli angrepet av rasende islamister. Kampen mot dem har allerede begynt. I går ble en koptisk prest skutt og drept i El-Arish i Sinai, mens tv-stasjonen Al Jazeera meldte at minst tjue koptiske hus var brent ned i Luxor i det sørlige Egypt.

Hatsk budskap Et videoklipp på YouTube, som er spredt rundt i hele Egypt, er noe av det som har skremt kopterne mest. Det skal ifølge den israelske avisa Haaretz være tatt fra en egyptisk tv-stasjon, der en kvinnelig Mursi-tilhenger ikledd det heldekkende hodeplagget Nikab truer med å brenne alle kristne i hele verden, samtidig som hun gir dem skylda for å splitte verdens muslimer.

Dette er ingen tom trussel. I dag morges var en rekke politifolk utplassert rundt det koptiske boligområdet i gamlebyen i Kairo. Ved siden av at situasjonen er bekymringsfull, er politiets tilstedeværelse interessant, fordi politistyrkene har holdt en svært lav profil i Kairo siden avsettelsen av president Mursi onsdag kveld.

Undertrykkes Kopterne som utgjør rundt ti prosent av Egypts befolkning, har opplevd undertrykkelse og diskriminering i store deler av Egypts historie. Hardest har det gått ut over den koptiske befolkningen som bor i den sørlige delen av landet, også kalt øvre Egypt. Under herjingene til militante islamistgrupper på 1990-tallet, der turister og myndighetspersoner var hovedmål, fikk også kopterne smake de hellige krigernes vrede og vold. Nå er en slik situasjon på vei til å oppstå igjen.

Men det er ikke bare de mest radikale islamistene som er forbannet på kopterne. Under president Mursi holdt de en lav profil, selv om de også da ble utsatt for angrep fra islamister. I april ble åtte koptere drept under sin påskefeiring. Da myndighetene ga kopterne skylda for de voldelige sammenstøtene utenfor St. Markuskatedralen i Kairo, sto kopternes pave Tawadros II fram og kalte dette «ren løgn». Forholdet til brorskapet endret seg. «Hvetebrødsdagene» var over.

I første rekke Onsdag satt pave Tawadros på en av de mest prominente plassene da forsvarsminister og forsvarssjef Abdul Fattah al-Sisi kunngjorde at Mursi var styrtet. Tawadros var også tredje taler, før fredsprisvinner og opposisjonsleder Mohamed ElBaradei. Det provoserte ikke bare militante islamister, men også vanlige moderate medlemmer av Det muslimske brorskap som følte seg forrådt, også av de kristne.

PAVE: Den koptiske paven,Tawadros II. Foto: AFP PHOTO / KHALED DESOUKI / NTB-Scanpix
PAVE: Den koptiske paven,Tawadros II. Foto: AFP PHOTO / KHALED DESOUKI / NTB-Scanpix Vis mer