DEMOKRATISKE ISLAMISTER: Det moderate islamistpartiet Ennahda sier seg klart til å lede forhandlinger om regjeringsdannelse i Tunisia. Ennahda ligger an til å bli største parti i den nye grunnlovgivende forsamlingen. Foto: Reuters/Zoubeir Souissi/Scanpix
DEMOKRATISKE ISLAMISTER: Det moderate islamistpartiet Ennahda sier seg klart til å lede forhandlinger om regjeringsdannelse i Tunisia. Ennahda ligger an til å bli største parti i den nye grunnlovgivende forsamlingen. Foto: Reuters/Zoubeir Souissi/ScanpixVis mer

Islamister vil ta makta i Tunisia

Islamistpartiet som ligger an til å bli det største partiet sier de vil regjere sammen med to liberale, sekulære partier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbldaet): - Jeg er tilhenger av en koalisjonsregjering. Vi vil ha en nasjonal regjering så bred som mulig med alle partier, sier lederen for det sekulære  partiet Republikkens kongress, Moncef Marzouki.

Han blir juniorpartner i en regjering ledet av det islamistiske partiet Ennahda, som hevder det fikk mer enn 40 prosent av stemmene.

Demokratisk valg Valget i Tunisia ble gjennomført på demokratisk vis, uten av verken valgobservatører eller valgets tapere klager på gjennomføringen. Hele 90 prosent av velgerne deltok, entusiasmen for å stemme gjorde at folk enkelte steder sto seks timer i kø for å avgi stemme i helgens valg.

Tunisia var landet der de arabiske revolusjonene startet sist vinter.

- Dette er et historisk øyeblikk. Ingen kan så tvil om dette resultatet, sier Zeinab Omri, en kvinne kledd i Hijab utenfor  Ennahdas hovedkvarter i hovedstaden Tunis til nyhetsbyrået Reuters.

Både valgoppslutning og gjennomførelse er et eksepmel til etterfølgelse når Egypt gjennomfører sitt valg neste måned. I Egypt ligget et islamistisk parti som likner på Ennahda an til å vinne.

Tolerant og åpent Ennahda har i valgkampen gjort alt for å framstille seg som et tolerant og åpent islamistisk parti. Partiets talsmenn sier at de vil legge mest vekt på økonomisk utvikling og intern sikkerhet framfor moralske spørsmål. Ennahda sier de vil støtte like rettigheter for kvinner og menn, og ser mot Tyrkia som en modell for sitt eget demokrati.

- Vi er det mest progresive islamske partiet i regionen. Å akseptere hverandre, og akseptere pluralisme. Og akseptere mangfold og prøve å arbeide sammen - dette er lærdommen Ennahda kan gi til andre islamske politiske bevegelser, sier Soumaya Ghannoushi til The New York Times.

Hun er forsker ved Høyskolen for orientalske og afrikanske studier i London, og datteren til Ennahdas grunnlegger, Rashid Ghannouchi, og hun bærer hijab til daglig. Ennahda legger vekt på å kalle seg et islamsk parti, og ikke et islamistisk, for ikke å skremme Europa og USA. For et år siden var de aller fleste av partiets ledere enten i eksil eller i fengsel.

Helgas valg har gitt Tunisia en lovgivende forsamling, som skal lage en regjering og skrive en grunnlov, før et nytt valg holdes om et år. Rashid Ghannouchi har sagt at han ikke vil ha et lovverk basert på sharialover i Tunisia.

Føler frykt Men ikke alle er like overbeviste om Ennahdas demokratiske og liberale hensikter. Selv om ledere av sekulære partier nå går i regjeringsforhandlinger med Ennahda, er det noen som frykter at partiet kaster sine demokratiske gevanter når - og hvis - de får en for dominerende posdisjon.

- Jeg føler virkelig stor frykt etter dette resultatet. Kvinners rettigheter vil bli spist opp. Vi vil også se at diktaturet vender tilbake når Ennahda får rent flertall i den konstitusjonelle forsamling, sier Meriam Othmain, en 28 år gammel kvinnelig journalist til Reuters.

FEIRER:Tilhengere av islamistpartiet Ennahda feirer valgseieren i Tunisia. Foto: Reuters/Zoubeir Souissi/Scanpix
FEIRER:Tilhengere av islamistpartiet Ennahda feirer valgseieren i Tunisia. Foto: Reuters/Zoubeir Souissi/Scanpix Vis mer