Islamister viser styrke

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Annonse
  •  For et år siden oppsummerte Russlands president Vladimir Putin katastrofen i Beslan med at den som viser svakhet får juling. Tsjetsjensk terrorisme skulle møtes med enda mer makt. Dialog var å vise svakhet. Fredag slo rundt 100 muslimske ekstremister til ti mil fra Beslan i Naltsjik i republikken Karadino-Balkaria. Angrepet var koordinert, planlagt og massivt. Russiske myndigheter mener meningen var å erobre republikken, at opprørerne ville lage et nytt Tsjetsjenia.
  •  Heldigvis klarte de ikke det. Men den russiske regjeringens vilje til å demonstrere styrke og uforsonlighet klarte altså ikke å hindre at terrornettverkene med utgangspunkt i Tsjetsjenia igjen viser oppsiktsvekkende styrke og store ambisjoner. Det er et drøyt understatement å si at Putin-regjeringen underspiller verdien av dialog. Vi sier det, og tenker ikke bare på måten terrorisme bekjempes på, men også det. For mye tyder på at terroren i Kabardino-Balkaria er gjødslet av uforsonlighet som har bidratt til å presse unge menn til ekstremisme.
  •  Da terroren for alvor kom til Kabardino-Balkaria fredag var det historien om en lenge varslet katastrofe. Denne fjellrepublikken i Kaukasus er en av de fattigste i Russland. Den har en klan-kultur med like sterk familiejustis som i Tsjetsjenia. Som tsjetsjenerne ble også balkarene - som utgjør kjernen i opprørsbevegelsen Jarmuk, som sto bak angrepet - deportert av Stalin under 2. verdenskrig. Etter Sovjetunionens kollaps har radikal islamisme fått fotfeste i det åndelige vakuum som rådde. Her er mye å hevne for arbeidsledige unge menn, og her er mange med lang krigserfaring.
  •  Og så har man selvsagt Shamil Basajev, det tsjetsjenske sjefterroristen som trolig også var involvert i fredagens angrep. I 2003 oppholdt han seg en hel måned i Karadino-Balkaria. Flere terroraksjoner i Russland de siste åra har blitt planlagt i Karadino-Balkaria. Fredagens terrorangrep viser at Russland et år etter Beslan ikke er noe nærmere å løse terrorens problem.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer