- Islamistgruppe står bak gisselaksjonen i Mali

138 fremdeles fanget, melder hotellets eiere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Islamistgruppa Ansar al-Dine har ansvaret for dagens gisselaksjon i Malis hovedstad Bamako. Det melder Al Jazeera.

125 gjester og 13 ansatte er fremdeles gisler inne på Radisson-hotellet i byen i 14-tida. Det opplyser hotellkjedens amerikanske eiere Carlson Rezidor.

Angriperne befinner seg fremdeles inne på hotellet.

<strong>FRIGITT:</strong> Maliske styrker hjelper et gissel i sikkerhet utenfor Radisson-hotellet i Bamako. foto: Harouna Traore / AP / NTB Scanpix
FRIGITT: Maliske styrker hjelper et gissel i sikkerhet utenfor Radisson-hotellet i Bamako. foto: Harouna Traore / AP / NTB Scanpix Vis mer

- Vi hører sporadisk skyting, og det er mange sårede inne på hotellet - flere enn 40, sier en lokal reporter til Al Jazeera.

Regjeringskilder sier til BBC News at tre personer er drept, i tillegg er to soldater såret.

- Tre drept Maliske spesialstyrker stormet i 11.30-tida hotellet, der anslagsvis 170 gisler oppholdt seg. Flere gisler ble enten frigitt eller klarte å flykte, men fremdeles holdes altså flesteparten av dem fanget.

Tidligere meldinger gikk ut på at 80 gisler er frigitt, men dette er nå nedjustert til 30.

Ansar al-Dine ledes av tuaregen Iyad Ag Ghaly og kjemper for å innføre sharialovgivning i Mali. Gruppa mistenkes for å være alliert med algeriske al-Qaida i det islamske Maghreb, og har vært aktive siden 2012.


Det var tidlig i morges væpnede menn, angivelig i biler med diplomatskilt, ankom Radisson-hotellet i Bamakos diplomatstrøk, angrep sikkerhetsvaktene og tok gjester og ansatte som gisler. Hotellet ble raskt omringet av maliske sikkerhetsstyrker, støttet av franske soldater samt FN-tropper.

En kjent guineansk sanger som befant seg på hotellet da angrepet skjedde, sier til Reuters at han hørte terroristene snakke engelsk til hverandre.

- Nordmenn neppe innblandet Gjester fra en rekke land - bl.a. Tyrkia, Kina, India, USA og Frankrike - bor på hotellet. Frankrike har militære styrker i landet som kjemper mot islamistiske grupper i nord, og har nå i tillegg sendt gendarmeri-elitestyrken GIGN til den tidligere kolonien.

En rekke nordmenn befinner seg i Mali, bl.a. 40 soldater fra den fredsbevarende FN-styrken i landet, samt misjonærer og bistandsarbeidere. Overfor NTB sier Forvaret at de har kontroll på sine folk, og representanter for Kirkens Nødhjelp og Normisjon sier de er i god behold.

<strong>OMRINGET:</strong> Radisson-hotellet, som ligger i Bamakos diplomatstrøk, er omringet av maliske sikkerhetsstyrker, støttet av FN-soldater og franske tropper. Foto: Sebastien Rieussec / AFP / NTB Scanpix
OMRINGET: Radisson-hotellet, som ligger i Bamakos diplomatstrøk, er omringet av maliske sikkerhetsstyrker, støttet av FN-soldater og franske tropper. Foto: Sebastien Rieussec / AFP / NTB Scanpix Vis mer

- Vi har sjekket ganske mye nå, og ingenting tyder på at nordmenn befinner seg på hotellet, sier UDs pressevakt Rune Bjåstad til Dagbladet.

Han understreker at de ikke kan være helt sikre, men at de begynner å få oversikt over de fleste aktuelle nordmennene.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer