HAR SLÅTT JERNRING RUNDT HØYSKOLEN:  Det kenyanske forsvaret bistår politiet ved høyskolen i Garissa nå i dag. Minst 79 personer er drept og over 60 skadd. Foto: AP Photo / NTB Scanpix
HAR SLÅTT JERNRING RUNDT HØYSKOLEN: Det kenyanske forsvaret bistår politiet ved høyskolen i Garissa nå i dag. Minst 79 personer er drept og over 60 skadd. Foto: AP Photo / NTB ScanpixVis mer

Islamistgruppe stormet høyskole i Kenya: - Hvis du var kristen ble du skutt på stedet

Minst 79 personer drept etter al-Shabaab angrep høyskolen i Garissa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nok en gang har somaliske islamistgruppen al-Shabaab tatt seg inn over grensa til Kenya for å utføre et blodig terrorangrep.

Nå holder terroristene et ukjent antall studenter som gissel inne på høyskolen i Garissa.

- Vi lå og sov da vi hørte en eksplosjon som ble etterfulgt av flere skudd. Da begynte alle å løpe for å komme seg i sikkerhet, sier student Japhet Mwala til CNN.

300 studenter savnet Flere maskerte terrorister tok seg i dag tidlig inn på høyskolen. Normalt sett er det 815 studenter som er bosatt på skolen og myndighetene har oversikt over 500.

Blogger Robert Alai Onyang forteller at da terroristene kom inn på skoleområdet, så omringet de en moské og begynte å skyte rundt seg. Skuddene kom «fra alle mulige vinkler».

- Vi vet ikke hvor mange de var, men de er sikkert mer en ti. Vi tror angriperne hadde på seg noe som liknet på militære kamuflasjeklær, forteller han CNN.

Den kenyanske innenriksministeren opplyser at de nå prøver å spore opp de over 300 studentene som fortsatt har status som savnet.

Flere av dem skal fortsatt være fanget inne på skoleområdet, hvor terroristene har forskanset seg.

- Går etter kristne Minst 79 personer er så langt meldt drept. Ifølge BBC, som har snakket med en talsmann for terroristene, så har al-Shabaab delt gislene inn i muslimer og kristne. De holder de kristne som gisler, mens muslimer slippes fri.

Studenten Collins Wetangula greide å rømme, men sier til nyhetsbyrået AP at terroristene gikk rundt på sovesalene og spurte om studentene var kristne eller muslimer.

- Hvis du var kristen så ble du skutt på stedet. For hvert skudd jeg hørte, så trodde jeg at jeg ville bli drept, forteller Wetangula.

Angrepet av jihadistgruppe Jihadistgruppen al-Shabaab har de siste åra utført en rekke store terrorangrep i Kenya, som hevnangrep for Kenyas aktive rolle i å bekjempe dem inne i Somalia gjennom Den afrikanske Union (AU).

RØMTE FRA KULENE:  Studenter har her søkt tilflukt i en bil etter at de flyktet fra kuleregnet i dag tidlig. Foto: AP Photo / NTB Scanpix
RØMTE FRA KULENE: Studenter har her søkt tilflukt i en bil etter at de flyktet fra kuleregnet i dag tidlig. Foto: AP Photo / NTB Scanpix Vis mer

Jihadistgruppa kontrollerte for tre år siden Somalias hovedstaden Mogadishu, men opererer nå for det meste i rurale områder. De startet som en motstandsgruppe mot en etiopisk invasjon, men har utviklet seg til å bli en global jihadistgrupper.

Nå tiltrekker den seg fremmedkrigere fra hele verden, også nordmenn. En leder for gruppa hevdet i 2011 at de hadde ti norske medlemmer og en mann med bakgrunn fra Larvik ble utpekt som deltakende da terrorgruppa angrep et kjøpesenter i Nairobi i 2013.

Jihadistleder står bak Den kenyanske presidenten Uhuru Kenyatta har nå kalt inn 10 000 politi-rekrutter til skolen. Myndighetene har utpekt al-Shabaab-leder Mohamed Kuno som bakmannen for angrepet.

Kuno styrer ifølge kenyanske myndigheter al-Shabaabs operasjoner i Juba i Somalia og skal i tillegg ha ansvaret for å koordinere gruppas angrep mot Kenya.

Se oversikten over verdens religiøse ekstremistgrupper.

HAR OMRINGET:  Kenyanske soldater står her vakt foran høyskolen i Garissa, som ligger 370 kilometer nord for Nairobi - mot den somaliske grensa. Foto: Dai Kurokaqa / EPA / NTB Scanpix
HAR OMRINGET: Kenyanske soldater står her vakt foran høyskolen i Garissa, som ligger 370 kilometer nord for Nairobi - mot den somaliske grensa. Foto: Dai Kurokaqa / EPA / NTB Scanpix Vis mer