Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Islamistgrupper allierer seg for å knuse Pakistan

- Målet er å destabilisere den pakistanske stat, sier innenriksminister Rehman Malik.

SMILER: Taliban-grunnlegger Hakimullah Mehsud (t.v.) poserer for pressen i oktober i fjor. Mehsud er nå død, men Taliban står fjellstøtt i Pakistan. Foto: AFP PHOTO/A MAJEED/Scanpix
SMILER: Taliban-grunnlegger Hakimullah Mehsud (t.v.) poserer for pressen i oktober i fjor. Mehsud er nå død, men Taliban står fjellstøtt i Pakistan. Foto: AFP PHOTO/A MAJEED/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Siden 5. oktober har væpnede grupper angrepet FN-kontorer, markeder fulle av sivile, politistasjoner og hærens hovedkvarter i Rawalpindi. Over 160 mennesker er drept.

En pakistansk gruppe tilknyttet islamistbevegelsen Taliban som er kjent under navnet Tahreek-e-Taliban (TTP), har tatt på seg ansvaret for minst fire angrep.

Men, skriver New York Times, dette er ikke en enkelt gruppes verk.

Samarbeid
Snarere er det snakk om en storstilt samarbeidsaksjon mellom de forskjellige islamistgruppene som er aktive i atommakten.

- TTP, Al-Qaida, Jaish-e-Muhammad og Lashkar-e-Jhangvi opererer nå sammen, sier innenriksminister Rehman Malik til avisa.

- Og målet er å destabilisere den pakistanske stat.

Et undermål kan ifølge etterretningskilder være å hevne drapet på Taliban-toppen Baitullah Mehsud, som ble drept av en rakett fra en CIA-drone i Sør Waziristan femte august i år. Baitullah Mehsud var mannen som startet pakistanske Taliban i 2007.

Maktfaktor
Hans etterfølger Hakimullah Mehsud ble også nylig drept, av en rivaliserende islamistgruppe i Sør-Waziristan.

Etterretningskildene sier den storslage islamistoffensiven bærer alle Al-Qaidas kjennetegn, og mistenker at det fryktede terrornettverket for alvor jobber for å gjøre seg til en maktfaktor i Pakistan.

Taliban står imidlertid sterkere i regionen rent finansielt.

I nabolandet  Afghanistan anses Taliban som den mest alvorlige trusselen mot de allierte styrkene, og ifølge BBC pekes Taliban ut som hovedaktøren i blodbadet i høst.

Åpenlyst
David Cohen i det amerikanske finansdepartementet, som jobber med terrorgruppers finanser, erklærer overfor AP at Taliban har en langt mer robust økonomi enn Al-Qaida.

David Cohen anslår Al-Qaida til å være i en langt dårligere forfatning, og uttalte på en pressekonferanse at «Al-Qaida har ikke vært i en så dårlig økonomisk situasjon på flere år. Dette svekker organisasjonen.»

Islamistgruppene ble forbudt av daværende president Pervez Musharraf etter 11. september-angrepene. Men gruppene har styrket sin stilling, og opererer nå - ofte helt åpenlyst - i Sør-Waziristan og Punjab.

Noe av dette skyldes sterke bånd til flere tidligere militærtopper, skriver New York Times.

OVER 160 DREPT: Her får en skadd politimann hjelp etter anslaget mot Lahore. Foto:  EPA/RAHAT DAR/Scanpix
OVER 160 DREPT: Her får en skadd politimann hjelp etter anslaget mot Lahore. Foto: EPA/RAHAT DAR/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling