Islamistisk opprør

Minst 48 personer er drept i kraftige kamper i to av Tsjetsjenias naborepublikker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange titall er såret. Kampene mandag kveld er de kraftigste på mange år i republikkene som grenser til Tsjetsjenia. Mye tyder på at det islamistiske opprørere som står bak angrepene. Rundt 200 væpnede menn skal ha deltatt i angrepene.

- Blant de drepte er det 18 medlemmer av politistyrken og 28 sivile, sa Jakhja Khadzijev, talsmann for innenriksdepartementet i Ingusjetia. Også to angripere er drept.

I republikken Ingusjetia startet kampene da tungt bevæpnede opprørere angrep innenriksdepartementet, politihovedkvarteret og et våpenlager i hovedstaden Nazran, i tillegg til andre mål i byene Karabulak og Sleptsovsk, melder russiske nyhetsbyråer. Blant de drepte er Ingusjetias innenriksminister Abukar Kostojev, melder nyhetsbyrået Interfax.

- De forsøkte å ta over innenriksdepartementet og flere av de regionale politistasjonene. Men våre karer kjempet hardt og opprørerne klarte ikke å ta over noe som helst, sier den ingusjetiske tjenestemannen Umar Sapravijev til den russiske radiokanalen Echo.

Mange er opprørerne skal ha tatt seg inn i Ingusjetia fra naborepublikkene Tsjetsjenia og Nord-Ossetia. Nettavisen Ingusjetia.ru melder at mange av angriperne ropte «Allah-u-Akbar» («Gud er størst») og siterer øyenvitner til angrepene.

Det er fortsatt uklart hvor mange som ble drept i kampene mellom opprørerne og politi, men nyhetsbyrået Interfax melder med Ingusjetias innenriksdepartement som kilde at minst 46 personer er drept, blant dem to angripere. Flere titall personer ble såret.

- Det ser ut til å være mange ofre, både blant sivile og politi, sa en ingusjetisk tjenestemann i Moskva.

- Politiforsterkninger er blitt sendt til stedet og hele sikkerhetsstyrken er mobilisert, sa en kilde ved presidentens kontor i Ingusjetia natt til tirsdag.

Ifølge myndighetene fortsatte kampene i hovedstaden natt til tirsdag, men situasjonen var under kontroll i byen Karabulak.

I hovedstaden søkte folk ly i kjellerne sine i frykt for å bli truffet i kryssilden under kampene. Helikoptre svirret i luften mens smellene fra bombekastere, automatvåpen og granater ga gjenlyd i de angrepne byene. Innbyggere som hørte opprørerne snakke sammen, forteller at det trolig var både tsjetsjenere og ingusjetere blant dem.

- Mange av innbyggerne er skrekkslagne og ønsker å reise så snart morgenen kommer, forteller en innbygger.

- Noen sier til og med at de vil reise tilbake til Tsjetsjenia, la han til.

Titusenvis av tsjetsjenere oppholder seg i flyktningleirer i Ingusjetia, som følge av konflikten i Tsjetsjenia. Også i Tsjetsjenias naborepublikk Dagestan ble det meldt om kamper mandag kveld da spesialstyrker gikk til aksjon mot opprørere.

(NTB)

KOORDINERT ANGREP: Tv-bilder viser utbrente bilvrak i nærheten av innenriksdepartementet i Ingusjetia i går kveld.
BLODIG ANGREP: Blodflekker og et bilvrak vitner om volden som utspant seg i byen Nazran.
Russiske soldater ankom Ingusjetia i morgentimene i dag.
<B>JAKTER PÅ OPPRØRERE: Bildet ble tatt forrige uke av russiske soldater på patrulje i tsjetsjenske fjell.