Islamistiske opprørere kontrollerer millionby

Islamistiske opprørere har tatt kontroll over Iraks nest største by, Mosul.

HVA SVARER HÆREN? Offiserer i den irakiske hæren diskuterer hvordan de skal møte det islamistiske opprøret i Mosul. (AP Photo/Iraqi Military via AP video) Scanpix
HVA SVARER HÆREN? Offiserer i den irakiske hæren diskuterer hvordan de skal møte det islamistiske opprøret i Mosul. (AP Photo/Iraqi Military via AP video) Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Natt til idag stormet flere hundre tungt væpnede menn inn i byen med nesten to millioner innbyggere, nedkjempet politi og sikkerhetsstyrker, og tok kontroll over administrasjonshovedkvarteret. Så slapp de løs mange hundre fanger fra byens fengsler.

Unntakstilstand Den irakiske statsministeren Nouri al-Maliki ba i ettermiddag nasjonalforsamlingen om å innføre unntakstilstand i hele Irak. Hele landet er kastet ut i en nasjonal krise på grunn av det overrumplende angrepet.

- Vi vil ikke tillate at Mosul er under terroristenes banner. Vi ber internasjonale organisasjoner om å støtte Irak og bekjempe terrorisme. Hele verden vil lide hvis terroren får spre seg, sier al-Maliki.

- Vi er redde Mange politistasjoner skal være satt i brann, ifølge BBC, og bilder fra lokalt TV viser store branner mange steder i byen.

- Situasjonen er kaotisk inne i byen, og det er ingen til å hjelpe oss. Vi er redde, sier Umm Karam, en offentlig ansatt, ifølge BBC.

Mosuls guvernør, Atheel al-Nujaifi, som flyktet fra byen natt til idag, ber i en dramatisk appell innbyggerne om å stå opp mot opprørerne som trolig er fra Den jihadistiske islamske staten i Irak og Levanten, forkortet til ISIL på engelsk. De sunni-muslimske opprørerne har stått bak en serie angrep mot mål både i Irak og i Syria de siste ukene, og har ambisjoner om å opprette en islamistiske stat i Irak og Syria.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer