KLARE FOR KRIG: MUJAO-soldater fotografert i byen Gao. Nå truer gruppa med å angripe Frankrike. Foto: AFP / NTB Scanpix
KLARE FOR KRIG: MUJAO-soldater fotografert i byen Gao. Nå truer gruppa med å angripe Frankrike. Foto: AFP / NTB ScanpixVis mer

Islamistopprørere i Mali truer med terrorangrep «i hjertet» av Frankrike

Etter at Frankrike har innledet en større militæraksjon nord i Mali.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter tre dager med kraftig bombardement gikk opprørerne mandag til motangrep mot byen Diabal sentralt i Mali.

- Islamistene kjemper mot hæren inne i byen, opplyser en lokal innbygger.

Truer Samtidig varsler opprørerne at de vil prøve å ramme Frankrike direkte.

- Frankrike har angrepet islam. Vi vil slå tilbake i hjertet av Frankrike, sier lederen for Bevegelsen for enhet og hellig krig i Vest-Afrika (MUJAO), Abou Dardar.

På spørsmål om hvor bevegelsen konkret vil slå til, svarer Dardar:

- Over alt. I Bamako, i Afrika og i Europa.

Franske myndigheter har høynet sikkerhetsberedskapen i Frankrike i frykt for terrorhandlinger, noe som blant annet innebærer at alle offentlige bygninger og transportknutepunkter, deriblant flyplasser, blir overvåket.

Samtidig er det knyttet stor usikkerhet til de åtte franske gislene som fortsatt holdes fanget i Sahel-området.

Offensiv Frankrike innledet fredag en større militæroffensiv mot islamistene, som i ni måneder har hatt kontrollen over Nord-Mali, som er på størrelse med Frankrike.

I byen Gao ble minst 60 islamister drept i et kraftig bombardement søndag, opplyser lokale sikkerhetskilder og innbyggere.

- Vi kan fortsatt se at det ryker fra bygninger på basen. Nå er det ikke en eneste islamist igjen. Alle har forlatt byen, sier en lærer i Gao.

Tidlig mandag så det ut til at de franske luftangrepene også hadde stanset islamistenes framrykking mot hovedstaden Bamako, der også 6000 franskmenn bor.

Ifølge franske myndigheter vil aksjonen være over i løpet av et par uker.

FN-møte Frankrike har bedt om et ekstramøte i FNs sikkerhetsråd mandag for å drøfte sikkerhetssituasjonen i Mali.

Vestlige land frykter at islamistopprørerne skal få så godt fotfeste i Nord-Mali at de kan bruke området som base for å utføre angrep mot vestlige interesser.

(NTB)

VELUTRUSTET: Frankrike har bedt om et ekstramøte i FNs sikkerhetsråd mandag for å drøfte sikkerhetssituasjonen i Mali. Vestlige land frykter at islamistopprørerne skal få så godt fotfeste i Nord-Mali at de kan bruke området som base for å utføre angrep mot vestlige interesser.  Foto: AFP / NTB Scanpix
VELUTRUSTET: Frankrike har bedt om et ekstramøte i FNs sikkerhetsråd mandag for å drøfte sikkerhetssituasjonen i Mali. Vestlige land frykter at islamistopprørerne skal få så godt fotfeste i Nord-Mali at de kan bruke området som base for å utføre angrep mot vestlige interesser. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer