Islamsk Råd: - Alle norske pilegrimer i god behold

325 nordmenn befinner seg i Mekka.

 ISLAMSK RÅD:  Generalsekretær i Islamsk Råd Norge, Mehtab Afsars tanker går til de omkomne og deres etterlatte. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
ISLAMSK RÅD: Generalsekretær i Islamsk Råd Norge, Mehtab Afsars tanker går til de omkomne og deres etterlatte. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Minst 717 mennesker er trampet i hjel og over 805 er skadd under den årlige pilegrimsferden hajj i Mekka, opplyser myndighetene.

Dødstallene har steget voldsomt siden den første meldingen om ulykken kom i formiddag, norsk tid. Da ble det først meldt om 100 døde.

Mer enn 300 nordmenn i Mekka Hendelsen skjedde i byen Mina, rundt fem kilometer øst for muslimenes hellige by Mekka, etter at det utbrøt panikk i folkemassene som beveget seg langs en av hovedferselsårene, gate 204, opplyser sivilforsvaret i Saudi-Arabia torsdag.

Det er i år 325 nordmenn på årets pilgrimsferd i Mekka.

Antallet er så spesifikt fordi norske statsborgere som skal til den årlige storsamlingen i Mekka må søke om et spesielt hajj-visum ved Saudi-Arabias ambassade.

Dette bekrefter generalsekretær i Islamsk Råd, Mehtab Afsar. Islamsk råd har ikke lykkes å komme i kontakt med noen av nordmennene.

3 millioner mennesker Generalsekretær Mehtab Afsar i Islamsk Råd Norge bekrefter at alle norske pilegrimer som har reist til Mekka, er i god behold.

- Vi har vært i kontakt med alle lederne for gruppene som har reist ned fra Norge, og de sier at alle de norske er i god behold, sier Afsar til TV 2.

Hans tanker går først og fremst til de omkomne og etterlatte.

- Det er trist når menneskeliv går tapt. I dag feirer vi id, så det skal egentlig være en gledens dag for muslimer. Det som har skjedd i dag kommer til å snakkes om på id-feiringer over hele verden, sier Afsar til Dagbladet.

Afsar har selv venner og familie som er i Mekka.

Infrastruktur bygges ut Han forklarer at det bare er 325 nordmenn som får reise til Mekka i år, en kvote som er halvert på grunn av renovasjon, infrastruktur og oppussing.

- Det er svært mange som ønsker å reise, derfor må dette begrenses. Infrastrukturen rundt Mekka bygges nå ut, så i åra framover vil flere få innvilget hajj-visum.

Norske myndigheter hadde ved 15.30-tiden fortsatt ikke oversikt over om norske statsborgere er rammet.  

- Ambassaden i Riyadh jobber med å få oversikt over situasjonen, opplyser pressevakt Veslemøy Lothe Salvesen til Dagbladet.

- Fulgte ikke reglene Saudia-Arabias helseminister Khaled al-Falih mener at mange pilgrimer går uten å følge tidstabellene myndighetene har laget.

- Tragedien utenfor Mekka hadde ikke skjedd dersom pilgrimene hadde fulgt instrukser fra myndighetene, sier han i følge TV-kanalen El-Ekhbariya.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram