Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Islamsk Råd: - Runar sprer hat

Men norske muslimer tilgir Søgaard for Muhammed-uttalelsene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Islamsk Råd Norge (IRN) kritiserer Runar Søgaard for uttalelsene der Søgaard kaller Muhammed «en forvirret pedofil».

Det er gått halvannen uke er gått siden Aftonbladet offentliggjorde innholdet i en preken Runar Søgaard holdt i Filadelfiamenigheten i Sverige. I prekenen sa den norsk-svenske predikanten blant annet at Muhammed giftet seg med barn og at han ikke er noen gud.

Etter at uttalelsene ble kjent, har den tidligere Livets Ord-predikanten hatt politibeskyttelse og mottatt en rekke trusler.

Sprer fremmedfiendlighet og rasisme

- Utsagnet vitner om grov mangel på kunnskap om islam, og også om manglende grunnleggende respekt for andre mennesker, sier Islamsk Råd i en pressemelding. Rådet, som er en paraplyorganisasjon for islamske organisasjoner i Norge, mener at Søgaard sprer hat fra prekestolen.

- Muslimer i Norge og Sverige ser på utsagnene med bekymring og skuffelse, skriver medlemmene i pressemeldingen.

I Sverige har Islamsk Råd sagt at historiene som Carolas eksmann har kommet med i talene sine, ikke er sanne, og at det var de samme løgnene om muslimer som førte til korstog og massakrer mot muslimer for hundrevis av år siden.

Det er ikke bare uttalelsene om Muhammed som får Islamsk Råd til å riste på hodet. Minst like sjokkerte er de over det Søgaard sa om Buddha:

image: Islamsk Råd: - Runar sprer hat

- «Han er fet, han er rund og han er brun.» Er det slik at det å være brun, er negativt? spør lederne for muslimer i Norge og ber nordmenn og svensker om å ta avstand fra de rasistiske uttalelsene.

Stoler ikke på unnskyldningen

Islamsk Råd er glade med at Runar Søgaard har bedt om unnskyldning for innholdet i den famøse talen, men stoler likevel ikke helt på at unnskyldningen er oppriktig ment:

- IRN ... har dessverre liten tiltro til personen, står det i pressemeldingen. Grunnen er at Runar Søgaard kom med flere Koran-sitater da han var gjest i Tabloid i TV 2. Islamsk Råd slår fast at predikanten har diktet «opp sitater som han mener stammer fra Koranen».

- IRN har forsøkt å finne de sitatene Søgaard henviste til i Tabloid (27. april) uten å lykkes, kommenterer de tørt.

Islamsk Råd understreker at de likevel godtar beklagelsen Søgaard har kommet med og at de ikke aksepterer noen fatwa mot prediaknten til tross for de sleivkjeftede uttalelsene hans.

- Muslimer godtar imidlertid selvsagt Søgaards unnskyldning, fordi tilgivelse har en sentral plass i islam, skriver de, og inviterer med det samme både Søgaard og andre til å ta kontakt «for å skaffe seg grunnleggende kunnskap om islam før de velger å spre usannheter».

Hele Norges coronakart