Islamsk Råd maner til ro

Norske muslimer vil dempe gemyttene både her og i utlandet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Klokka 09.30 i dag møtte Islamsk Råd i Norge (IRN) utenriksminister Jonas Gahr Støre. Organisasjonen la konkrete forslag på bordet til utenriksministeren.

- Vi kan bruke våre kontakter i den muslimske verden, blant annet imaner, arabiske medier og arabiske diplomater til å forklare det norske synet på muhammed-tegningene. Men dette kan vi ikke gjøre uten å ha norske myndigheter i ryggen, sier Mohammed Hamdan, leder av IRN.  Med seg på møtet hadde han Senaid Kobilica, leder for bosniske imamer og nestleder i IRN, og Mehboob-ur-Rehman, leder av imamkomiteen i IRN.

Er døråpnere

Utenriksminister Støre var svært takknemlig for at IRN tok initiativet til møtet.

- Det har kommet konstruktive forslag som vi nå skal sette oss ned å vurdere. IRN har kontakter med miljøer jeg verken har kunnskap eller tilgang til. De har åpnet nye dører for å spre det norske synet, sier Støre, som mener norske muslimer utgjør en ubrukt ressurs i norsk utenrikspolitikk.

- Vi vet hvordan vi kan snakke med muslimer i utlandet, sier Hamdan.

I dag samler millioner av muslimer seg til fredagsbønn. Islamsk Råd i Norge maner norske imamer til å ikke hisse opp stemmningen.
- Vi har bedt imanene om enten å legge saken død, eller å roe ned muslimske ungdom som nå føler uro og frustrasjon, sier Hamdan.

Utenriksminister Støre bruktet møtet med IRN til nok en gang å presisere regjeringens syn på de omstridte muhammed-tegningene.

VIL HJELPE: Mohammed Hamdan, leder av Islamsk Råd i Norge vil hjelpe utenriksminister Jonas Gahr Støre til å spre det norske synet  om muhammed-tegningene. Foto: Scanpix
VIL HJELPE: Mohammed Hamdan, leder av Islamsk Råd i Norge vil hjelpe utenriksminister Jonas Gahr Støre til å spre det norske synet om muhammed-tegningene. Foto: Scanpix Vis mer

- Også en regjering har ytringsfrihet, og den bruker vi til å beklage det som har skjedd, sier han.

Fryker forverring

Støre mener truslene fra muslimske opprører får for stor oppmerksomhet.

- For hver trussel kommer det en storm av henvendelser fra toneangivende miljø som peker i andre retninger.

Samtidig påpeker han at truslene tas svært alvorlig.

- Vi følger situasjonen fra time til time og vi har sendet ut en skjerpet sikkerhetsinstruks til våre ambassader i de mest utsatte områdene.

IRN-lederen frykter at situasjonen skal tilspisse seg enda mer.
- Jeg tror det vil bli sterkere reaksjoner enn det vi har sett hittil, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer