Islamsk Råd maner til ro

Norske muslimer vil dempe gemyttene både her og i utlandet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Klokka 09.30 i dag møtte Islamsk Råd i Norge (IRN) utenriksminister Jonas Gahr Støre. Organisasjonen la konkrete forslag på bordet til utenriksministeren.

- Vi kan bruke våre kontakter i den muslimske verden, blant annet imaner, arabiske medier og arabiske diplomater til å forklare det norske synet på muhammed-tegningene. Men dette kan vi ikke gjøre uten å ha norske myndigheter i ryggen, sier Mohammed Hamdan, leder av IRN.  Med seg på møtet hadde han Senaid Kobilica, leder for bosniske imamer og nestleder i IRN, og Mehboob-ur-Rehman, leder av imamkomiteen i IRN.

Er døråpnere

Utenriksminister Støre var svært takknemlig for at IRN tok initiativet til møtet.

- Det har kommet konstruktive forslag som vi nå skal sette oss ned å vurdere. IRN har kontakter med miljøer jeg verken har kunnskap eller tilgang til. De har åpnet nye dører for å spre det norske synet, sier Støre, som mener norske muslimer utgjør en ubrukt ressurs i norsk utenrikspolitikk.

- Vi vet hvordan vi kan snakke med muslimer i utlandet, sier Hamdan.

I dag samler millioner av muslimer seg til fredagsbønn. Islamsk Råd i Norge maner norske imamer til å ikke hisse opp stemmningen.
- Vi har bedt imanene om enten å legge saken død, eller å roe ned muslimske ungdom som nå føler uro og frustrasjon, sier Hamdan.

Utenriksminister Støre bruktet møtet med IRN til nok en gang å presisere regjeringens syn på de omstridte muhammed-tegningene.

VIL HJELPE: Mohammed Hamdan, leder av Islamsk Råd i Norge vil hjelpe utenriksminister Jonas Gahr Støre til å spre det norske synet  om muhammed-tegningene. Foto: Scanpix
VIL HJELPE: Mohammed Hamdan, leder av Islamsk Råd i Norge vil hjelpe utenriksminister Jonas Gahr Støre til å spre det norske synet om muhammed-tegningene. Foto: Scanpix Vis mer

- Også en regjering har ytringsfrihet, og den bruker vi til å beklage det som har skjedd, sier han.

Fryker forverring

Støre mener truslene fra muslimske opprører får for stor oppmerksomhet.

- For hver trussel kommer det en storm av henvendelser fra toneangivende miljø som peker i andre retninger.

Samtidig påpeker han at truslene tas svært alvorlig.

- Vi følger situasjonen fra time til time og vi har sendet ut en skjerpet sikkerhetsinstruks til våre ambassader i de mest utsatte områdene.

IRN-lederen frykter at situasjonen skal tilspisse seg enda mer.
- Jeg tror det vil bli sterkere reaksjoner enn det vi har sett hittil, sier han.