Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Islamsk Råd Norge terrorlistet av Emiratene

Samtidig som utenriksminister Børge Brende besøker landet.

LEDER: Generalsekretær i Islamsk Råd Mehtab Afsar holdt apell foran Stortinget under sommerens demonstrasjon mot terrorgruppa ISIL og andre ekstreme organisasjoner. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
LEDER: Generalsekretær i Islamsk Råd Mehtab Afsar holdt apell foran Stortinget under sommerens demonstrasjon mot terrorgruppa ISIL og andre ekstreme organisasjoner. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet/NTB): De forente arabiske emirater har satt Islamsk Råd Norge på sin liste over terroristorganisasjoner.

I et presseskriv lagt ut på nyhetsbyrået WAM listes en rekke muslimske organisasjoner. Der står også Islamsk Råd Norge.

I ettertid viste det seg at Islamsk Råd Norge hadde havnet på lista på grunn av en feiloversettelse.

Skandinaviske trossamfunn De er myndighetene i De forente arabiske emirater som har utarbeidet lista, som nå er godkjent av sjeik Khalifa bin Zayed Al Nahyan. Myndighetene advarer i meldinga om disse organisasjonene,og det  Islamiska Förbundet i Sverige, Sveriges Muslimska Förbund (SMF), Den islamske menighet i Finland og Det islamske trossamfund i Danmark er også på lista.

Utenriksminister Børge Brende (H) innledet fredag et tre dager langt besøk i De forente arabiske emirater, som er et absolutt monarki der president Khalifa bin Zayed al-Nahyan styrer og politiske partier er forbudt.

I tillegg er svært voldelige muslimske terrorgrupper som Den islamske stat (IS, tidligere kjent som ISIL) og Al Qaeda listet opp.

Generalsekretær i Islamsk Råd Norge Mehtab Afsar, var en av hovedtalerne da det i august ble arrangert en stor demonstrasjon mot blant annet IS, Profetens Ummah og religiøs ekstremisme i Oslo.

Det muslimske brorskap En medvirkende årsak til at Islamsk råd og de øvrige organisasjonene nå har havnet på terrorlisten, er trolig at emiratene anser dem for å være en del av Det muslimske brorskap.

Brorskapet vant Egypts første demokratiske valg i 2012 og fikk styre i ett år før landets militære grep makten i et kupp. Brorskapet er nå forbudt i Egypt, der tidligere president Mohamed Mursi og tusenvis av medlemmer sitter fengslet. Både Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater sluttet helhjertet opp om kuppmakerne i Egypt.
Løpegutter Seniorrådgiver Cecilie Hellestveit ved International Law and Policy Institute mener De forente arabiske emirater ofte opererer på vegne av Saudi-Arabia.

- Det ser ut til at Emiratene er Saudi-Arabias løpegutter. Det er en forlengelse av den saudiske kongefamilien som har grep om Emiratene, og landet har alltid veldig sammenfallende interesser med Saudi-Arabia, sa hun til Klassekampen tidligere i uka.

Lederen av Islamiska Förbundet i Sverige, Omar Mustafa, understreker at de ikke har noe som helst med Det muslimske brorskap å gjøre.
-Vi har ingenting med dem å gjøre. Vi er en frittstående, svensk organisasjon som ikke er underlagt Brorskapet, sier han til nyhetsbyrået TT. Terrorstempelet opplever han som skremmende.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling