Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Islamsk Råd

Islamsk råd og Helleland dønn uenige etter oppvaskmøte

Svikt i kommunikasjonen da kulturministeren kalte styret i Islamsk Råd inn på teppet for å redegjøre for bråket som oppsto i etterkant av ansettelsen av nikabkledde Leyla Hasic (32).

INVITASJONEN: Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) holder fram invitasjonen som departementet sendte til Islamsk Råd. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
INVITASJONEN: Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) holder fram invitasjonen som departementet sendte til Islamsk Råd. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Styret i Islamsk Råd Norge (IRN) kalte mandag inn til pressekonferanse på Hotel Bristol i Oslo etter møtet med kulturminister Linda Hofstad Helland (H). Der kom det fram at redegjørelsesmøtet som kulturministeren hadde kalt inn til, ikke gikk helt etter planen.

PRESSEKONFERANSE: Islamsk Råd ble mandag innkalt til et møte med kulturminister Linda Hofstad Helleland. I etterkant møtte styret i IRN pressen. Video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer

- Vi fikk ikke diskutert det sentrale premisset. Agendaen for møtet var uklar, sier advokat Are Aurlien, som representerer Islamsk Råd Norge.

I Stortingets vandrehall viser kulturminister Linda Hofstad Helleland fram innkallelsen til møtet. Der står det følgende:

«Med bakgrunn i oppmerksomheten omkring Islamsk Råd Norge de siste dagene ønsker departementet en samtale om rådets rolle som dialogpartner og paraplyorganisasjon for muslimer i Norge.»

- De hevder at møtet skulle handle om arbeidsmiljøloven og ytringsfriheten og ansettelsesprosessen, men her er invitasjon om at vi ønsker en samtale om rådets rolle som dialogpartner og paraplyorganisasjon for muslimer i Norge, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland.

INNKALLING: Kulturminister Helleland viste fram innkallelsen som ble oversendt IRN.
INNKALLING: Kulturminister Helleland viste fram innkallelsen som ble oversendt IRN. Vis mer

IRN mente at agendaen for møtet var uklar og at det ble enveiskommunikasjon fra din side?

- Det var flere i møtet som snakka og de hadde planlagt en Power Point-presentasjon. Fordi jeg måtte på Stortinget, fikk vi litt mindre tid enn vi hadde planlagt, men det er vanskelig å styre. En statsråd må innfinne seg i Stortinget når man skal diskutere saker under mitt ansvarsområde, sier Helleland

Ansiktet utad

Advokat Are Aurlien mener IRN ikke har brutt forutsetningene for å motta statsstøtte.

- Helleland bidrar her til det motsatte av hva IRN er tildelt penger for å få til. Det er ikke «likes» på Facebook som avgjør hvem som skal få statsstøtte, sier advokat Aurlien til presseoppbudet.

FAKSIMILE: Klassekampens forside. 28. mars, 2017
FAKSIMILE: Klassekampens forside. 28. mars, 2017 Vis mer

Det var Klassekampen, på sin forside av 28. mars, som presenterte Leyla Hasic som Islamsk Råds nye ansikt utad. De fleste store medier, inkludert Dagbladet, kastet seg på og siterte saken. Avisa lyktes ikke å få tilsvar fra organisasjonen før ut på kvelden, men i løpet av ettermiddagen brukte generalsekretær Mehtab Afsar mye av sin tid i ulike debatter på å forklare at hun ikke var det nye ansiktet utad, men ansatt som administrasjonskonsulent på IRNs kontor.

Kritikk

I etterkant gikk Helleland ut på sin Facebook-side med følgende kommentar:

«Islamsk Råd Norge sier selv de har som formål å være brobygger og dialogpartner. Organisasjonen skal skape gjensidig forståelse og respekt for muslimer og ikke-muslimer i Norge. Når Islamsk Råd tillater at de ansatte bruker niqab kan det komme i veien for de gode formålene. Det vil skape større avstand og mindre forståelse.»

KRITISERER: Styreleder i Islamsk Råd Norge, Zaeem Shaukat, mener saken er uproft håndtert av kulturminister Helleland. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
KRITISERER: Styreleder i Islamsk Råd Norge, Zaeem Shaukat, mener saken er uproft håndtert av kulturminister Helleland. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer

- Jeg kan ikke si noe annet enn at dette er uproft håndtert av kulturministeren. Det ble kommunisert til ministeren på møtet. Vi ønsker å ha dialog med kulturdepartementet direkte som en samarbeidspartner og ikke via media, sier Zaeem Shaukat, styreleder i IRN, til Dagbladet etter pressekonferansen.

- Hun kan når som helst kalle oss inn for å redegjøre, og ikke gjøre det via media, men følge de forvaltningsreglene som er normen i Norge, sier Shaukat.

Kulturminister Helleland mener kritikken må få stå for styreleder Shaukats egen regning.

- Da må han få mene det. Som en offentlig organisasjon, som mottar statlige overføringer fra norske skattebetalere, må de finne seg i at det blir stilt krav til at pengene brukes slik de er ment til å brukes. De må finne seg i at det er en offentlig debatt om den rollen de har, sier kulturministeren

- Når nesten et samla politisk Norge går ut og var ganske tydelig på at tilliten er svekka, må de finne seg i at jeg kaller dem inn på et møte, for å stille dem noen spørsmål.

Diskriminering

Mehtab Afsar sier han forstår at nikab er et omdiskutert tema, men mener det ville være diskriminering av IRN å ikke gi den best kvalifiserte søkeren jobben.

VIL IKKE DISKRIMINERE: Mehtab Afsar og advokat Are Aurlien på vei til pressekonferansen på Hotel Bristol i Oslo. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet.
VIL IKKE DISKRIMINERE: Mehtab Afsar og advokat Are Aurlien på vei til pressekonferansen på Hotel Bristol i Oslo. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet. Vis mer

- Vi kan ikke som organisasjon diskriminere en person ut fra hva slags klær hun går med, sa Afsar på pressekonferansen.

- Jeg synes det er feil vinkling av hele debatten. Fordi Layla er en vanlig person, så kan hun iføre seg det hun måtte ønske. Og vinklingen i media har ført til at diskusjonen har skjedd på feil premisser, sier Zaeem Shaukat

Du som er ansvarlig for disse pengene, hva må IRN nå gjøre?

- Det vil jeg fortelle når vi har konkludert med det arbeidet vi har satt i gang med våre jurister. Jeg går ikke inn og styrer interne ansettelsesforhold, det må organisasjonen selv gjøre. Men de midlene som jeg fordeler og som et samla storting stiller seg bak, må jeg vite at oppfyller de kriteriene som er lagt til grunn, sier Helleland

Mener du at de ikke gjør det i dag?

- Det er derfor vi har satt i gang et arbeid.

SVARTE: Kulturminister Linda Hofstad Helleland svarte på kritikken fra Islamsk Råd. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet.
SVARTE: Kulturminister Linda Hofstad Helleland svarte på kritikken fra Islamsk Råd. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet. Vis mer