Islamsk toppmøte fordømmer Israel og terrorisme

Islamske toppledere fordømte i dag Israel i kraftige ordelag, samtidig som de tok sterk avstand fra terror som blir begått i Islams navn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredsprosessen i Midtøsten sto i fokus under toppmøtet i den islamske konferanseorganisasjonen (OIC), og Irans åndelige leder Ali Khamenei stemplet prosessen som urettferdig, arrogant, ulogisk og full av forakt. I slutterklæringen fra møtet ble Israel fordømt for sin ekspansjonspolitikk og «statsterrorisme».

Men ytterliggående muslimske organisasjoner ble også fordømt. De 55 delegatene sa i slutterklæringen at det er forskjell på terrorisme og et folks kamp mot kolonialistisk, fremmed dominans og utenlandsk okkupasjon.

Drap på uskyldige er forbudt i Islam. Det internasjonale samfunn må nekte terrorister asyl og bidra til at de blir stilt for retten, het det.

Intern dialog

USA, som har hovedansvaret for å bringe fredsprosessen i Midtøsten videre, var helt utelatt i slutterklæringen. Teksten ga klart uttrykk for muslimenes frustrasjon over amerikanernes manglende evne og vilje til å legge press på den jødiske staten.

OIC-lederne erklærte videre at de er fast bestemt på å gjenvinne den hellige byen Al-Quds (Jerusalem) og al-Aqsa-moskeen, og på å gjenopprette de nasjonale rettighetene til det palestinske folket.

I slutterklæringen lovte deltakerlandene å løse sine interne problemer gjennom dialog og ikke gjennom sammenstøt og konflikt.

Iran benyttet de siste timene av toppmøtet til å bearbeide sitt eget forhold til arabiske naboland.

President Mohammad Khatami møtte Iraks visepresident Taha Yassin Ramadan, og dette er det første møtet på høyt nivå mellom de to landene siden Iran-Irak-krigen i 1980-88. Begge to opplyste at de skal holde nye møter for å løse alle utestående problemer mellom de to land.

(NTB)