Islamske diktaturer og terrorisme

Finnes det en farbar vei bort fra de autoritære regimene i den islamske verden?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Grupperinger som tyr til drap og lemlestelse av sivile for å nå sine mål, finnes i alle deler av verden. Det synes likevel klart at en del av de arabiske landene i Midtøsten utgjør en særlig fruktbar mark for rekruttering til internasjonal terrorisme.

Noen peker på fattigdom og elendighet som bakgrunn for at mange slutter seg til voldelig islamsk fundamentalisme, uten at sammenhengen synes dokumentert. Vel så viktig er det å peke på autoritære styresett som forutsetning for terrorisme. På lengre sikt bør støtte til demokratisering være ledd i terrorbekjempelsen.

I dag gjør i overkant av 60 prosent av landene i verden seg fortjent til merkelappen demokrati. Det innebærer at politiske ledere pekes ut i åpne valg, og at i alle fall et minimum av politiske og sivile rettigheter blir respektert. Veien til politisk makt går i stadig sterkere grad via stemmeseddelen. Forrige århundre ble avsluttet med en markant demokratiseringsbølge, innledet med diktaturenes fall i Portugal, Spania og Hellas på 1970-tallet. Tiåret etter ble særlig preget av demokratiets gjeninnføring i latinamerikanske land, mens 1990-tallet brakte demokratiske styreformer til Øst-Europa og mange land i Afrika og Asia.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer