Island - øya i grenselandet

Innbyggerne på Island er vant til jordskjelv. Øya ligger på grensen mellom jordas to plater, og bevegelse i platene ryster daglig sagaøya.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

1912 var året da Island hadde sitt virkelig store skjelv som krevde flere menneskeliv. Men bare de siste femten årene har landet hatt flere solide skjelv.

Etter et lite jordskjelv i 1985 steg frykten for det helt store skjelvet på nytt. Geologer har forutsett et skjelv med styrke 10 på Richters skala innenfor 100 år etter det forrige virkelig alvorlige jordskjelvet.

I 1987 kom det kraftigste skjelvet på elleve år, et skjelv som målte 5,8 på Richters skala. Fem måneder senere

Sommeren 1994 spekulerte islandske geofysikere i om et stort skjelv var på trappene, etter skjelv på opptil 3,6 på Richters skala.

Et skjelv målt til 5,3 på Richters skala rammet landet sommeren 1998, og fem måneder senere opplevde øybefolkningen to skjelv målt til 5 på Richters skala.

Dagens skjelv på seks på Richters skala er det kraftigste skjelvet Island har opplevd siden 1912, og skjelvet er fulgt av flere småskjelv opp mot 5,5 på Richters skala.

Små jordskjelv i forbindelse med utbrudd fra Islands vulkaner er helt vanlig, og byggeskikken på Island har tatt hensyn til faren for jordskjelv. Selv småhus blir som regel bygget i betong, ifølge Aftenposten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer