Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Island dropper EU-søknaden

Det opplyser landets regjering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Partiene i den borgerlige koalisjonsregjeringen er enige om at søknaden skal trekkes, skriver nyhetsbyrået AFP.

Utenriksminister Gunnar Bragi Sveinsson sier til rikskringkasteren RUV at han formelt vil legge fram forslaget om å droppe søknaden.

Beslutningen var ikke uventet, og allerede i august i fjor opplyste regjeringen at den vurderte å oppløse Islands forhandlingsdelegasjon. Forhandlingene med EU ble stanset for over ett år siden.

Valget i april i fjor ble vunnet av Framskrittspartiet, som har mange likhetstrekk med Senterpartiet i Norge, og det konservative Selvstendighetspartiet.

Da de ble enige om å danne regjering, erklærte de at medlemskapsforhandlingene kun ville bli tatt opp igjen hvis det ble flertall for dette i en folkeavstemning.

Partiene lovet i utgangspunkt at det skulle holdes en slik folkeavstemning, men nå har de altså skiftet mening. Islendingene besluttet å søke om medlemskap i en folkeavstemning som ble holdt i 2009, samtidig som landet var hardt rammet av finanskrisen.

Søknaden ble sendt året etter. Det var ventet at fiskeripolitikken ville bli det eneste virkelig vanskelige temaet i forhandlingene. Men de ble stanset før partene kom så langt som til fiskeri.

(NTB)

Hele Norges coronakart