Island dropper trolig EU-søknad for godt

Island vurderer å droppe søknaden om medlemskap i EU for godt i nærmeste framtid.

SIER NEI: Island dropper sannsynligvis å søke EU-medlemskap. AFP PHOTO/Emmanuel Dunand
SIER NEI: Island dropper sannsynligvis å søke EU-medlemskap. AFP PHOTO/Emmanuel DunandVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det islandske utenriksdepartementet opplyste torsdag at juridiske eksperter sier at regjeringen ikke er bundet av en folkeavstemning i 2009 som åpnet for forhandlinger om medlemskap i EU.

«Etter å ha fått denne vurderingen har utenriksministeren besluttet at han vil vurdere å oppløse forhandlingsdelegasjonen», heter det i en erklæring fra utenriksdepartementet.

Island stanset forhandlingene med EU i januar, og de er ikke gjenopptatt etter at en ny regjering som er motstander av EU-medlemskap, vant valget i april.

Den nye regjeringen har lovet en ny folkeavstemning, som ifølge meningsmålingene i dag ville ende med nei-flertall. Men noen medlemmer av regjeringen mener man bare skal droppe forhandlingene uten videre.

Forhandlingene som ble innledet etter folkeavstemningen, var ikke ventet å bli vanskelige, bortsett fra på fiskeriområdet. I de forhandlingene som ble gjennomført, kom partene aldri så langt som til fiskeripolitikken.

En pågående krangel med EU etter at Island i 2010 ensidig hevet sin kvote, ender trolig med at EU innfører sanksjoner mot Island.

(NTB)