Island får EU-råd fra Norge

Klar til å starte forhandlingene om EU-medlemskap.

BRUSSEL, BELGIA 20090519:
Stemningen lot til å være god da utenriksminister Jonas Gahr Støre (t.h.) og hans islandske kollega Össur Skarphédinsson møtte EU- kommisjonen og EUs formannskap i Brussel tirsdag. Hvor mye Norge og de andre EØS-landene skal betale for EØS-avtalen de neste årene var det store temaet.
Foto: Trygve Mellvang-Berg / SCANPIX
BRUSSEL, BELGIA 20090519: Stemningen lot til å være god da utenriksminister Jonas Gahr Støre (t.h.) og hans islandske kollega Össur Skarphédinsson møtte EU- kommisjonen og EUs formannskap i Brussel tirsdag. Hvor mye Norge og de andre EØS-landene skal betale for EØS-avtalen de neste årene var det store temaet. Foto: Trygve Mellvang-Berg / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Island vil søke om EU-medlemskap, og vil trolig starte EU-forhandlingene neste år. Men islendingene sier ikke ja til EU uten at det ligger en god fiskeriavtale på bordet, og ber om råd fra Norge.

- De ønsker tett kontakt med Norge for å lære av våre erfaringer fra EU-forhandlingene i 1992 og 1993, sier miljøvernminister Erik Solheim (SV) til NTB.

Uenige

Mandag møtte han den sosialdemokratiske utenriksministeren Össur Skarphédinsson og flere statsråder og alltingsrepresentanter fra regjeringspartner og SVs søsterparti, De venstregrønne.

De to islandske regjeringspartiene står steilt på hvert sitt EU-standpunkt, men er enige om å gå inn i forhandlinger og deretter avholde folkeavstemning på bakgrunn av forhandlingsresultatet.

Solheim mener de rødgrønne på Island har hatt Norge som inspirasjonskilde.

- Vi klargjorde standpunktene til EU, NATO og EØS i Soria Moria-erklæringen før regjeringsdannelsen, og det har jo de sett på som inspirasjon, sier han.

Ligger dødt

Solheim mener at Islands EU-søknad ikke vil ha noen innvirkning på Norge.

- Medlemskapsspørsmålet er helt dødt i Norge. Alle partiene har hatt landsmøter i vår, og ingen har tatt til orde for en norsk EU-søknad, sier han.

Men han medgir at utfallet av en islandsk fiskeriavtale med EU og en bedre markedsadgang til EU-området også vil påvirke Norge og norsk fiskerinæring.

Det vil likevel gå lang tid før Island eventuelt kan slutte seg til EU. Forhandlingene vil trolig starte neste år for så å være ferdige i 2011. Deretter skal islendingene stemme over saken, og hvis det blir ja-flertall må de også gjennom en grunnlovsendring før de kan bli medlem av EU.

(NTB)

 

OSLO 20090508:
Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim hadde  fredag ettermiddag møte med representanter for det tamilske miljøet i Norge.
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
OSLO 20090508: Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim hadde fredag ettermiddag møte med representanter for det tamilske miljøet i Norge. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer