Island forbereder seg på storskjelv

Island må forberede seg på at det største jordskjelvet på 100 år vil ryste øya i løpet av de kommende dagene. En rekke kraftige etterskjelv rystet grunnen sør på Island etter det kraftige skjelvet i morges.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ekspertene mener at et skjelv på minst 7 på Richters skala kan ramme Sør-Island når som helst. De minner om at dette området opplever et kraftig skjelv minst hvert hundrede år. De siste store skjedde i 1896 og 1912. Begge målte 7 på Richters skala. Selv om skjelvene på Island lørdag og i dag var kraftige, har de ikke vært på dette nivået.

Jordskjelvet på Island onsdag morgen forårsaket omfattende materielle skader. Ingen personskader er meldt etter skjelvet, som målte 6,6 på Richters skala, men bygninger og veier har tålt støyten dårlig. Flere innbyggere flyktet fra sine hus, ut på landet på grunn av frykten for nye skjelv.

- Vi regnet med et nytt og minst like kraftig skjelv som det på lørdag, men lenger vest, og det stemte, sier statsgeolog Ragnar Stefansson ved Meteorologisk institutt på Island. Han mener at den sprekken som nå har åpnet seg er en sprekk fra jordskjelvet i 1896 som har gjenoppstått.

(NTB)