Island forbereder seg vulkanutbrudd: Varselet oppjustert til nest høyeste nivå

Kraftige jordskjelv og magma i bevegelse ved Bardarbunga-vulkanen.

GIGANT-ISBRE: Bardarbunga-vulkanen på Island ligger under den gigantisk isbreen Vatnajökull, som er en av Europas største med et areal på 8400 km2. Foto: AFP PHOTO / JOEL SAGET
GIGANT-ISBRE: Bardarbunga-vulkanen på Island ligger under den gigantisk isbreen Vatnajökull, som er en av Europas største med et areal på 8400 km2. Foto: AFP PHOTO / JOEL SAGET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Ifølge den islandske rikskringkastingen RUV har islandske myndigheter i dag oppjustert vulkanvarselet fra gult til oransje nivå, som er fjerde trinn på en skala hvor fem er høyest.

Det nasjonale meteorologsiske instituttet på Island varsler i dag at intense jordskjelv fortsatt herjer rundt Bardarbunga-vulkanen, som ligger under den gigantiske Vatnajökull-isbreen sørøst på Island.

Det er foreløpig ingen tegn på at magma har kommet til overflaten.

Bevegelser GPS-målinger i området har i dag vist store bevegelser av magma under bakken, og det er dette som gjør at det meteorologiske instituttet nå ser et vulkanutbrudd som langt mer sannsynlig enn tidligere.

I dag har det vært et jordskjelv i området med fire i styrke, dette er det største registrert siden 1996, ifølge det islandske nyhetsnettstedet MBL.

Intense jordskjelv har vært registrert i området siden lørdag. Men ifølge en uttalelse er magmabevegelsene grunnere enn ti kilometer, noe som gjør at faren er økt.Willio Reynisson i sivilforsvaret sier til RUV at de ennå ikke har planer om evakuering, men at de er i kriseberedskap.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer