<strong>GIGANT-ISBRE:</strong> Bardarbunga-vulkanen på Island ligger under den gigantisk isbreen Vatnajökull, som er en av Europas største med et areal på 8400 km2. Foto: AFP PHOTO / JOEL SAGET
GIGANT-ISBRE: Bardarbunga-vulkanen på Island ligger under den gigantisk isbreen Vatnajökull, som er en av Europas største med et areal på 8400 km2. Foto: AFP PHOTO / JOEL SAGET Vis mer

Island forbereder seg vulkanutbrudd: Varselet oppjustert til nest høyeste nivå

Kraftige jordskjelv og magma i bevegelse ved Bardarbunga-vulkanen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Ifølge den islandske rikskringkastingen RUV har islandske myndigheter i dag oppjustert vulkanvarselet fra gult til oransje nivå, som er fjerde trinn på en skala hvor fem er høyest.

Det nasjonale meteorologsiske instituttet på Island varsler i dag at intense jordskjelv fortsatt herjer rundt Bardarbunga-vulkanen, som ligger under den gigantiske Vatnajökull-isbreen sørøst på Island.

Det er foreløpig ingen tegn på at magma har kommet til overflaten.

Bevegelser GPS-målinger i området har i dag vist store bevegelser av magma under bakken, og det er dette som gjør at det meteorologiske instituttet nå ser et vulkanutbrudd som langt mer sannsynlig enn tidligere.

I dag har det vært et jordskjelv i området med fire i styrke, dette er det største registrert siden 1996, ifølge det islandske nyhetsnettstedet MBL.

Intense jordskjelv har vært registrert i området siden lørdag. Men ifølge en uttalelse er magmabevegelsene grunnere enn ti kilometer, noe som gjør at faren er økt.
Willio Reynisson i sivilforsvaret sier til RUV at de ennå ikke har planer om evakuering, men at de er i kriseberedskap.

Askeskyer i 2010 Gjentatte utbrudd fra vulkanen Eyjafjallajökul på Island spydde askeskyer utover Europa og førte til full stans i flytrafikken i Nord- og Vest-Europa i 2010.

Kaoset spredde seg også sørover, og flyselskapene måtte etterhvert tvunget til å punge ut i erstatninger til tusener av rammede passasjerer.

Myndighetene på Island kan foreløpig ikke si om aktiviteten ved Bardarbunga-vulkanen kan føre til en vulkanisk eksplosjon, som kan føre til lignende askeskyer som ved Eyjafjallajökul-utbruddet i 2010, ifølge MBL.

— Det er ingen tegn til utbrudd nå, men vi kan ikke utelukke at den pågående aktiviteten vil føre til et eksplosivt utbrudd under isbreens overflate, hvilket kan lede til jøkulhlaup og askeutslipp.

Jøkulhlaup betegner flom og oversvømmelse forårsaket av smeltende ismasser ved vulkanutbrudd under isbreer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer