ISLAND:  Kan søke medlemskap i EU allerede til våren.  Bildet fra Reykjavik.  AFP PHOTO FILES / Odd ANDERSE
ISLAND: Kan søke medlemskap i EU allerede til våren. Bildet fra Reykjavik. AFP PHOTO FILES / Odd ANDERSEVis mer

- Island har EU-søknad liggende klar

Krisen får landet til å skifte standpunkt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Island kan søke om EU-medlemskap allerede til våren dersom nei-partiene endrer standpunkt på ekstraordinære landsmøter i januar. Et utkast til en EU-søknad ligger angivelig klar i utenriksdepartementet.


Den dype økonomiske krisen Island er havnet i, har ført til at stadig flere mener at Islands eneste redning er å bli medlem av EU og innføre euro. 80 prosent mener nå at Island må søke medlemskap i EU.


Financial Times skriver at det allerede ligger et utkast til plan for søknad om EU-medlemskap klar i utenriksdepartementet.


Skifte standpunkt

Krisen kan føre til at det konservative Selvstendighetspartiet oppgir sitt nei-standpunkt på et framskyndet landsmøte i januar og går inn for medlemskap, slik lillebroren i koalisjonsregjeringen, Sosialdemokratene, allerede gjør.


De fleste politiske observatører på Island mener det er mest sannsynlig at Selvstendighetspartiet endrer standpunkt på landsmøtet.

Dermed ville det bli flertall for EU-medlemskap i Alltinget, skriver Klassekampen.


Også Framstegsflokken, som er det islandske motstykket til Senterpartiet, har berammet ekstraordinært landsmøte i januar. Partiledelsen anbefaler å søke om EU-medlemskap.

Bare ett parti imot

Dersom både Selvstendighetspartiet og Framstegsflokken går inn for EU-medlemskap, blir opposisjonspartiet på venstresiden, Venstrealliansen - de grønne, det eneste partiet som fortsatt er imot å gå inn i EU.


Lederen for Venstrealliansen, Steingrimur Sigfusson, sier de vil holde hodet kaldt og ikke la seg rive med i begeistringen for et EU som han mener har behandlet Island svært brutalt siden krisen startet.


(NTB)