Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset:

Island med ny turistteori

Nylig åpnet Island for turister fra Færøyene og Grønland. Overfor Dagbladet lanserer islandske helsemyndigheter en ny teori om turisters rolle i smittespredningen.

POSITIV: Onsdag forteller Islands assisterende helsedirektør, Kjartan Hreinn Njálsson, til Dagbladet at de håper å knekke coronaviruset innen kort tid. Vis mer

Islands assisterende helsedirektør, Kjartan Hrein Njálsson, sier til Dagbladet at de ikke tror at turister utgjør særlig stor fare for smittespredning.

- Vi må ikke glemme at vi innledningsvis ikke stengte grensene våre. Vi tok fortsatt imot turister da situasjonen ble ekstremt alvorlig i Spania, Italia og Kina, sier Njálsson til Dagbladet og forklarer:

- Vi tror ikke at turister utgjør stor smittefare på Island. Dette fordi de oppfører seg annerledes enn befolkningen, og hovedsakelig omgås hverandre. Jeg tror at det bare er fire av våre tilfeller som kan spores tilbake til turister.

corona-smittede i verden

Norge vurderer

Nylig kunngjorde Island at de åpner for turister fra Færøyene og Grønland ved å fjerne innreisekarantene for befolkningen deres. Dette på bakgrunn av smittesituasjonen på øyene.

Samtidig vurderer norske myndigheter hvorvidt de skal tillate fritidsreiser i Norden fra 15. juni. Avdelingsleder i Folkehelseinstituttet, Line Vold, sier til Dagbladet at turisters bevegelsesmønstre er noe som vil inngå i disse vurderingene.

- Det inngår i den totale pakken som vi ser på med tanke på smittevernfaglige vurderinger om reiser. Så det pågår en prosess hvor vi vurderer alt dette, sier Vold.

Vil teste alle

Når Island åpner grensene 15. juni, planlegger de å teste alle som reiser til landet.

- Enten vil vi teste personer som ankommer Island, eller så vil vi teste dem i deres hjemland. Dette er noe som fortsatt vurderes av en ekspertgruppe som er blitt dannet av regjeringen, sier assisterende helsedirektør Njálsson.

Island er i ferd med å knekke coronaviruset. På nåværende tidspunkt har Island bare fire registrerte aktive infeksjoner. Og siden 6. mai har bare to personer blitt påvist Covid-19.

Samtidig påpeker Njálsson at en svært stor andel av befolkningen fortsatt er mottakelige for smitte, og at å åpne grensene øker risikoen for ny spredning av coronaviruset.

- Vi har lært så mye om Covid-19 på så kort tid. Alle disse erfaringene er nyttige når vi nå skal åpne grensene igjen. Regjeringens hovedfokus nå er å få fart på økonomien.

MYE HUD: Deltakerne på kommunestyremøtet i Nes fikk plutselig se en svært lettkledd kommunalsjef for helse og velferd på skjermen. Foto: Nes kommune Vis mer

Spesielt tilfelle

Njálsson anslår at omkring 98 prosent av Islands befolkning fortsatt er mottakelige for smitte.

- Innledningsvis var vårt hovedmål å ikke overbelaste helsevesenet. Nå står vi overfor et veldig annerledes scenario hvor vi har lyktes med å kontrollere spredningen av viruset i befolkningen. Men samtidig er vi mer sårbare ettersom viruset har spredt seg mer i det globale samfunnet.

Njálsson påpeker at Island er et veldig spesielt tilfelle siden de er en øy med en liten befolkning sammenliknet med andre land. Samtidig har de et bra helsevesen.

- Vi har alle ingrediensene som skal til for å kontrollere spredningen av et virus. Det er mye vanskeligere i større nasjoner med flere grenseoverganger. I den globale sammenhengen er Island et spesielt tilfelle, og det er grunnen til at det er vanskelig å sammenlikne vår situasjon med andre lands situasjon.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!