Island nærmer seg EU-søknad

Nasjonalforsamlingen på Island behandler saken i dag.

HET DEBATT: Islendingene er delte i meningen om landet skal søke medlemsskap i EU, men finanskrisen som rammet landet svært hardt, har fått mange til å bli tilhengere av et islandsk medlemskap. Ikke minst er det mange som mener landet trenger en sterkere valuta etter at den islandske krona har stupt i verdi det siste året. Foto: Halldor Kolbeins/Scanpix
HET DEBATT: Islendingene er delte i meningen om landet skal søke medlemsskap i EU, men finanskrisen som rammet landet svært hardt, har fått mange til å bli tilhengere av et islandsk medlemskap. Ikke minst er det mange som mener landet trenger en sterkere valuta etter at den islandske krona har stupt i verdi det siste året. Foto: Halldor Kolbeins/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Regjeringen på Island ber nasjonalforsamlingen stemme over spørsmålet om landets søknad om medlemskap i EU. Det er foreløpig uklart når en votering blir gjennomført.

Lang debatt

Torsdag gikk debatten om EU-søknaden for fullt i Alltinget, etter at utenriksminister Össur Skarphédinsson la fram et forslag til en parlamentarisk resolusjon om saken.

På ettermiddagen var fortsatt talerlisten lang, og debatten vil trolig fortsette fredag. Deretter skal saken til komitébehandling, før den sendes tilbake til Alltinget for en endelig avstemming.

- Komiteen vil selv avgjøre hvor lang tid den vil behøve for å behandle saken, sier en funksjonær ved Alltinget til NTB.

Selv om det trolig er flertall for en EU-søknad i Alltinget, ønsker parlamentarikerne å ta seg god tid med debatten om saken.

Avgjøres av folket

Mens regjeringen ønsker seg en søknad allerede i sommer, har opposisjonen lagt fram et forslag til resolusjon som utsetter en søknad til september. Sommeren vil opposisjonen å bruke til å utmeisle hvilke mål en forhandlingsprosess skal ha.

Spørsmålet om hvorvidt Island skal gå inn i EU, vil til syvende og sist bli avgjort i en folkeavstemning etter at et forhandlingsresultat med EU eventuelt er klart. Mange islendinger er fortsatt skeptiske til et slikt medlemskap, mens andre mener det er den eneste løsningen på landets store økonomiske problemer.

I forslaget fra regjeringen er det en klausul som sier at regjeringen vil avstå fra å argumentere for eller mot det framforhandlede resultatet når det eventuelt legges ut til folkeavstemning.

Regjeringspartnerne Sosialdemokratene og De venstregrønne er splittet i synet på EU-medlemskap.

(NTB)